Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIBOLOV

Tradicionalna rekreacija Slavonaca

Ribolov
Foto: Shutterstock
1/2
02.11.2020.
u 13:37

Rijeke, ribnjaci i šume – od individualnih boravaka do zabave za cijelu obitelj

Slavoniji je ribolov tradicionalno jedan od omiljenijih oblika rekreacije. Pruža neograničene mogućnosti odmora u prirodi – od individualnih boravaka pokraj potoka i rijeka do zabave za cijelu obitelj na izletištima s ribnjacima kao što su, primjerice, Stari fenjeri i Zlatni lug pokraj Požege. Ribolovci i lovci rado odlaze na riječne rukavce i rijeke, ali i u slavonske hrastove šume. Rijeke, jezera i ribnjaci posebno su bogati slatkovodnim kapitalcima poput šarana, smuđa, štuke i soma.

Pravi su ribolovni raj i ŠRC “Blanje”, pet kilometara od Donjeg Miholjca, te našički ribnjaci, dok su omiljena mjesta za ribolov u osječko-baranjskoj županiji jezera Borovik i Jošava u okolici Đakova, našički Lapovac te nekadašnji baranjski riječni rukavci – Stari Dunav blizu Draža te Stara Drava kod Bilja. Osim ribolovne, Slavonija i Baranja imaju i bogatu lovačku tradiciju. Ovdašnje su šume bogate trofejnom divljači, među kojom se na prvom mjestu ističe veličanstveni baranjski jelen, a potom i srna, divlja svinja te ostala pernata i sitna divljač. Bogatu tradiciju u Osječko-baranjskoj županiji ima i lov, posebno na krupnu divljač, a i danas može ponuditi visoko trofejnu divljač u otvorenim lovištima (jelen, divlja svinja, srnjak) te u ograđenim lovištima (jelen lopatar, muflon).Posebnost u Vukovarsko-srijemskoj županiji su, pak, virovi.

Foto: Shutterstock

Riječ je o vodi stajaćici koja prima vodu iz Spačve, a obiluje svim vrstama riječne ribe. Najatraktivniji su u jesen za lov štuke na živi mamac i na blinkanje. Kao osobito ribolovno područje u Virovitičko-podravskoj županiji ističe se područje Križnice, u blizini Pitomače, gdje se susreću stari i novi tok rijeke Drave. Sportski ribolov u Brodsko-posavskoj županiji nude akumulacije Ljeskove vode, Petnja, Orašje, brojne bare, ciglarske jame, kanali, potoci i, naravno, rijeka Sava. U središnjem dijelu županije, bliže Savi, nalazi se lovište Radinje, s predivnim lovačkim domom...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije