Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja zdravlju

Svaki dan osam sati... Evo na koji način vas posao polako ubija

Posao
Foto: Thinkstock
1/2
16.06.2014.
u 18:50

Ako dugo stojite prijete vam problemi sa cirkulacijom i naticanjem nogu, a bol u leđima je dvostruko češća kod osoba koje rade poslove na kojima se pretežno stoji u odnosu na one koji sjede.

Sve više ljudi svoje poslove obavlja pretežno sjedeći.

Osam sati na dan, a ponekad i više pretežno sjedimo uz tek poneku kratku pauzu. Ovo je 6 načina na koje posao utječe na vaš život i lagano vas ubija, piše Yahoo Shine.

1. Učinit će vas bolesnima

Istraživanje američke nacionalne zaklade za znanost otkrilo je da 26% Amerikanaca ide na posao čak i kada su bolesni, a 34% ih ide na posao sve dok simptomi bolesti ne dosegnu svoj vrhunac. Otkriveno je da više od 500 vrsta bakterija ima u uredima, na stolovima, a često se čiste tek na kraju dana kada odete kući nakon radnog remena.

2. Čini vas debljima

Višesatno sjedenje tijekom dana utječe na metabolizam i lako će uzrokovati pretilost, otkrili su australijski istraživači. Dok sjedite trošite manje kalorija i to dovodi do debljanja, ali i povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Žene koje sjede više od šest sati dnevno imaju 40% veći rizik od smrti od onih koje sjede manje od tri sata dnevno.

3. Oštećuje kralježnicu, ramena, vrat

I stajanje može biti isto tako opasno, posebice ako dugo stojite jer vam prijete problemi sa cirkulacijom i naticanjem nogu, a bol u leđima je dvostruko češća kod osoba koje rade poslove na kojima se pretežno stoji u odnosu na one koji sjede. Oni koji sjede za računalom češće će imati kronične bolove u leđima, ramenima, vratu, zglobovima.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

4. Utječe na zdravlje očiju

Jeste li čuli za sindorm računalnog vida? Dugoročno naprezanje očiju može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnice, kroničnih glavobolja povezanih s vidom, pa čak i djelomičnog gubitka vida, upozoravaju oftalmolozi. Osim toga, možete osjećati bolove u ramenima i vratu, glavobolju...

5. Povećava stres

Prema American Psychological Association (APA), tri četvrtine Amerikanaca navodi da im je glavni uzročnik stresa- posao! Mnogi koji su pod stresom navode fizičke simptome poput glavobolja, umora, mučnina i emocionalne reakcije poput ljutnje. Više od polovice ispitanika navelo je da im je zbog stresa produktivnost smanjena. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti otkrili su da postoje i veći rizici od ozljeda i bolesti kod takvih osoba koje su pod stresom.

6. Uništava vaš privatni život

Čak 61 posto žena izjasnilo se da im posao negativno utječe na ljubavnu vezu i privatni život, objavila je APA. Kod muškaraca je ta stopa čak i veća- 79 posto!

>>Ubija li stres i vašu želju za seksom?

>>Umanjite jutarnji stres pomoću ova tri koraka

Komentara 1

TO
tomzag
20:36 16.06.2014.

Sva sreća pa Hrvatska brine o svojim građanima; većina ih je nezaposlena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije