Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedva čekamo ljeto!

Sunce umanjuje rizik od reumatoidnog artritisa

sunčanje, turisti
Davor Javorović/Pixsell
06.02.2013.
u 13:30

Ovisno o tome koliko je izložena UVB zračenju može se predvidjeti ima li žena "potencijala" za razvoj artritisa...

Vitamin D koji se proizvodi prilikom izloženosti sunčevoj svjetlosti može zaštititi organizam od reumatoidnog artritisa. No znanstvenici upozoravaju kako okolinbez dovoljno sunčanih dana može utjecati na obolijevanje, ali da, s druge strane, ne treba pretjerivati i pržiti se bespotrebno na suncu jer česta izloženost UVB zrakama povećava mogućnost obolijevanja od raka.

Znanstvenici sa Medicinskog sveučilišta na Harvardu, zdravstveno stanje ispitanica uspoređivali su s UVB zračenjem kojem bile izložene na osnovi mjesta stanovanja. Praćenje su dvije grupe s više od sto tisuća žena. Kod jedne grupe koja je praćena 1976. zaključeno je da su one koje su živjele u sunčanijim dijelovima SAD-a imale 21 posto manju šansu da se kod njih razvije reumatodni artritis od onih koje su bile izložene manjoj količini sunca.

- Istraživanje doprinosi rastućim dokazima da je izloženost UVB zračenju povezana sa manjim rizikom od reumatoidnog artritisa - stoji u zaključku studije.

Istraživanja su i ranije pokazala da je nizak nivo vitamina D povezan sa poremećajima sistema imuniteta, kao što je multipleskleroza, piše Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije