Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Student (17) je oslijepio jer je jeo samo čips, krumpiriće i bijeli kruh

Nedostatak važnih vitamina i nutritivno bogate prehrane rezultirao je i gubitkom vida, a nama je nutricionistica objasnila kako do toga dolazi
03. rujna 2019. u 11:38 1 komentara 1614 prikaza
Foto: Shutterstock

Student je prvi put otišao doktoru kada je imao 14 godina i to zbog umora koji je bio povezan s nedostatkom vitamina B12, a nakon srednje škole počeo je jesti samo čips, krumpiriće i bijeli kruh. Nekada je jeo kobasice ili sendvič, a priznao je i kako nikada nije konzumirao voće i povrće. To je na kraju ostavilo posljedice na njegovo zdravlje pa je sa 17 godina postao slijep i odlučio potražiti pomoć.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender kaže kako su se ovakva stanja često događala prije, kada kvalitetne namirnice nisu bile toliko dostupne ljudima. 

"Nutritivni deficit može voditi određenim bolestima. To se događalo ranije, u 20. stoljeću, a u posljednjih se 50 godina iskorijenilo. Ipak, i danas postoje neki slični slučajevi kod bolesnika s ozbiljnijim bolestima. Ako je prehrana nutritivno siromašna, može doći do sljepila. Upravo zato što osoba jede samo prerađenu hranu dolazi do deficita nutrijenata. Do sljepoće dolazi zbog nedostatka vitamina A, što je poznato i kao hipovitaminoza A. Bitno je na vrijeme prepoznati opasnost i liječiti stanje."

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Tko bi rekao Razbijanje mitova: Crveno meso zapravo je zdravo i kava je dobra za organizam

 

starenje zdravlje Namirnice koje biste trebali jesti nakon 40. godine

Godinama nije dobivao potrebne nutrijente. Njegov liječnik kaže kako ima trajno oštećenje vidnog živca i dobio je određene vitamine koje mora uzimati, a mora i paziti na prehranu kako bi unosio dovoljno mesa, voća i povrća, piše Daily mail.

Kako voditi zdrav život i u starijoj dobi:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    Moj sused Štef je oslepil jer mu je na traktoru bila prazna zadnja leva guma. A nije jel čipsa nego špeka.