Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Stručnjakinja upozorava: 'Premalo pranja može dovesti do ispadanja kose'

Shuttershock
20.11.2023.
u 15:08

Nedovoljno pranje kose može dovesti do seboroičnog dermatitisa - vrlo neugodne vrste prhuti koja može rezultirati crvenilom i svrbežom vlasišta, masnim, žutim ljuskama i naposljetku gubitkom kose.

Mnogi obožavatelji ljepote zaklinju se u 'trening kose' – trend koji trenutačno preplavljuje TikTok, a zbog kojeg se fanatici čišćenja mogu osjećati mučninu. Ova praksa uključuje odgađanje pranja kose što je dulje moguće, temeljena na ideji da neki sastojci šampona mogu oštetiti vašu kosu. Strastveni 'treneri za kosu' postupno će povećavati vrijeme između pranja, a neki posebno entuzijastični praktičari ne peru kosu čak 30 dana, prenosi Mirror.

Iako se neki kunu da ova metoda rezultira zdravijim, manje masnim vlasima, profesionalna stručnjakinja za kosu upozorila je da nedovoljno pranje kose može rezultirati štetnim učincima, uključujući gubitak kose.

VEZANI ČLANCI: 

Trihologinja Kate Holden rekla je: 'Šamponiranje kose ključno je za održavanje kose i vlasišta čistima. Uklanja masnoću, perut, prljavštinu, onečišćenje, štetne mikroorganizme i ostatke proizvoda za njegu kose koji mogu izazvati iritaciju vlasišta i ostaviti kosu bez sjaja, zapetljanu i poput slame'.

Udubljujući se u logiku koja stoji iza treniranja kose, Kate je priznala da pranje kose doista može rezultirati lomljenjem, dok bi odabir pogrešnog šampona za vaš tip kose mogao ogoliti ili preopteretiti vaše vlasi. Međutim, potrebna je fina ravnoteža i obraćanje više pažnje na proizvode koje koristite, a ne potpuno preskakanje pranja kose.

VEZANI ČLANCI: 

Zapravo, prema Kate, nedovoljno pranje kose može dovesti do seboroičnog dermatitisa - vrlo neugodne vrste prhuti koja može rezultirati crvenilom i svrbežom vlasišta, masnim, žutim ljuskama i naposljetku gubitkom kose. Objasnila je: 'Prhut i seboreični dermatitis uglavnom uzrokuju gljivice koje žive na vlasištu, hrane se uljima i proizvode kiselinu zvanu oleinska kiselina. Oko 50 posto odraslih osoba osjetljivo je na oleinsku kiselinu, pa kada gljivice proizvode ovo kiseline, vaše vlasište reagira nadraženošću, svrbežom i proizvodnjom više stanica kože kako bi se pokušale zaštititi'.

Upozorila je: 'Seboroični dermatitis i upale na vlasištu mogu uzrokovati vrstu gubitka kose koja se naziva telogeni efluvij, što uzrokuje pojačano ispadanje kose na cijelom vlasištu'. Imajući to na umu, Kate upozorava da obavezno operete svoju kosu šamponom barem jednom tjedno kako biste osigurali optimalno tjeme i zdravlje te bujnu kosu.

Frizerka kaže da većina ljudi ne pere kosu pravilno: 'Treba šamponirati samo tjeme, a ne vlasi'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije