Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegnite ih

Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji

Getty Images
24.01.2023.
u 07:00

Nemojte ispirati meso jer to neće ukloniti nikakve patogene bakterije, a mogli biste kontaminirati kuhinju i drugu hranu ostavljenu na radnoj plohi.

Jeste li se kad otrovali hranom? Iako vam se možda čini da se tako nešto ne događa često, studije kažu da se godišnje hranom otruje jedna od sedam osoba; a da bi se ta brojka smanjila stručnjaci za sigurnost hrane savjetuju da pripazite na ovih sedam pogrešaka koje se svakodnevno rade u kuhinji.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

1. Ne pranje ruku

Pranje ruku smanjuje širenje bakterija i njihov prelazak na druge površine, ljude ili još gore na hranu. Stručnjaci preporučuju ribanje ruku sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi i ponovno pranje nakon rukovanja sa sirovim mesom.

Dodirivanje površina, pa čak i staklenki začina, može proširiti bakterije iz mesa i uzrokovati razne bolesti.

2. Ispiranje mesa u sudoperu

Iako je dobro isprati kupljeno voće i povrće koje može prenositi E. Coli i salmonelu; preskočite ispiranje sirovog mesa. 

“Pranje mesa ne uklanja nikakve patogene bakterije, a mogli biste kontaminirati kuhinju i drugu hranu ostavljenu na radnoj plohi”, rekao je za NY Times James Rogers, direktor istraživanja i testiranja sigurnosti hrane za Consumer Reports.

Srećom, bakterije koje se nalaze na sirovom mesu, kao što su campylobacter, clostridium perfringens i salmonela, ubijaju se u pećnici - sve dok je meso pečeno do kraja.

3. Ne korištenje termometra za meso

“Istraživanje je pokazalo da ne možete samo gledajući boju ili teksturu reći je li hrana potpuno skuhana”, kaže Rogers.

Umjesto toga, to provjerite s termometrom, a računajte da govedina, riba i školjke trebaju doseći 75°C.

4. Ne spremite ostatke u hladnjak u roku od dva sata

Hranu koja ostaje vani dulje od dva sata mora se baciti, inače se mogu početi razvijati štetne bakterije, no ni ostaci iz hladnjaka nisu dugo sigurni i ne se trebaju jesti nakon četiri dana u hladnjaku.

Želite pozitivno utjecati na klimatske promjene? Pijte manje kave, kaže studija

 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
07:19 24.01.2023.

Živjeli smo mirno, zdravo i zadovoljno. A onda su došli stručnjaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije