Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao

Stručnjaci upozoravaju: Nikad nemojte zadržavati kihanje, ima štetne posljedice za zdravlje

Alergija
Shutterstock
07.10.2021.
u 07:00

Nuspojave zadržavanja kihanja su rijetke, ali mogu uzrokovati ozbiljne ozljede dok kihanje pokušava otići iz nosa velikom brzinom.

U posljednjih 18 mjeseci, kihanje u javnosti postalo je sve više tabu, no, jeste li znali da zadržavanje kihanja može predstavljati stvarnu opasnost za vaše zdravlje?

U ovoj uobičajenoj hladnoj sezoni, liječnici su izdali strogo upozorenje svima koje je prehlada pogodila kako bi bili sigurni da dopuštaju kihanje prirodnim putem, jer bi pokušaj zadržavanja mogao dovesti do daljnjih problema.

Iako je svima naporan, kašalj je dobar i ima svoju svrhu:

Alergija
1/1

Nuspojave zadržavanja kihanja su rijetke, ali mogu uzrokovati ozbiljne ozljede dok kihanje pokušava otići iz nosa velikom brzinom.

Stručnjaci za uho, nos i grlo u Sveučilišnim bolnicama u Leicesteru NHS Trust upozorili su: "Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasan je manevar i treba ga izbjegavati. To može dovesti do brojnih komplikacija, poput zarobljavanja zraka u prsima između oba pluća, perforacije vašeg bubnjića, pa čak i puknuća moždane aneurizme."

Većina uobičajenih nuspojava zadržavanja kihanja je bolna, ali nije opasna po život. Liječnici su upozorili da biste mogli probušiti bubnjić ako začepite nos tijekom kihanja, jer će zrak, koji pokušava izaći kroz nos, biti preusmjeren u cijev koja povezuje vaše uho i bubnu opnu.

I dok bi puknuće bubnjića moglo ostaviti gubitak sluha, postoji i mogućnost razvoja gadne infekcije uha. Kihanje izbacuje iz nosa sve što ne bi trebalo biti u njemu, pa blokiranjem nosa prilikom kihanja te klice mogu završiti u ušima te uzrokovati infekciju, piše Mirror.

Građani o padu Facebooka, Instagrama i WhatsAppa: "Htio bi da nam se to češće događa, bilo mi je lijepo bez društvenih mreža"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije