Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema pomoći

Stres je zarazan! Možete se zaraziti čak i gledanjem napete TV emisije

stres
Foto: Shutterstock
05.05.2014.
u 10:27

Hormonalna reakcija na stres stvar je evolucije. Kad ste izloženi opasnosti, vaše tijelo reagira povećanom proizvodnjom kortizola. No, kad su razine trajno povećane, to nije dobro jer imaju negativne učinke za imunološki sustav, kaže jedna od autorica istraživanja

Stres je zarazan! Pokazalo je to istraživanje provedeno na Instituutu Max Planck u Njemačkoj.

Ne samo da je dovoljno da budete u društvu osobe koja je pod stresom pa da osjećaj napetosti prijeđe na vas, nego će se razina stresa povisiti već i  pri gledanju televizije, ako su scene na ekranu uznemirujuće. Stres je boljka današnjeg vremena, a opasan je jer izaziva niz različitih oboljenja poput kronične izmorenosti, depresije i anksioznosti,  kažu znanstvenici.

Nažalost, čak i osobe koje vode život oslobođen stresa ne mogu mu pobjeći ako se okruže osobama koje su pod stresom ili čak i kad gledaju TV.

Tijekom stres-testa ispitanicima su dali da rješavaju teške aritmetičke zadatke i podvrgnuli ih intervjuima, a cijelo vrijeme dvoje navodnih istraživača promatralo je kako im ide. Tek 5 posto ispitanika uspjelo je ostati mirnima, ostalima je izmjerena znatno veća razina hormona kortizola.

Na kraju je i kod 26 posto promatrača, osoba koje nisu same rješavale matematičke zadatke već promatrali druge ispitanike kako ih rješavaju, izmjereno da im je značajno porasla razina kortizola.

Rezultati su bili posebno značajni kad su osoba koja je bila pod izravnom stresom i osoba koja je to promatrala bili u vezi. Kod 40 posto ispitanika promatrača povišena je razina kortizola. 

Istraživanje je pokazalo i kako su osobe koje su bile promatrači putem video-linka povećali razinu kortizola, i to kod 24 posto ispitanika-promatrača.

- Hormonalna reakcija na stres stvar je evolucije. Kad ste izloženi opasnosti, vaše tijelo reagira povećanom proizvodnjom kortizola. No, kad su razine trajno povećane, to nije dobro jer imaju negativne učinke za imunološki sustav, kaže jedna od autorica istraživanja, piše Daily Mail.

>>Sretni ste jer imate posao. No, evo kako vam rad u uredu narušava zdravlje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije