Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Strahujete da ćete u snu ispričati neku tajnu? Ovo je dobro znati

Foto: Getty Images
1/4
18.07.2019.
u 07:00

Ta pojava ne utječe na buđenje niti na pamćenje, pojašnjavaju iz International Classification of Sleep Disorders.

Gotovo 66 posto populacije priča u snu u nekoj formi, pokazalo je istraživanje provedeno 2010. godine.

Neki pričaju neke nebuloze, neki "drže monologe" u snu, a neki imaju poprilično zahtjevne snene razgovore.

U svakom slučaju, zasigurno neće otkrivati neke skrivane tajne te stoga moćete biti na miru ako ste slučajno među ovih 66 posto pričalica. 

Stručnjaci tvrde kako je pričanje u snu uobičajena pojava te kako se ne biste trebali zabrinjavati oko toga. U pojedinim situacijama, pričanje u snu može biti simptom neke  bolesti, poput Parkinsonove. O toj je bolesti riječ ako niste nikada ranije pričali u snu, a onda ste počeli u kasnijoj životnoj dobi.

Kada je riječ o pričanju u snu, dosada nije provedeno dovoljno istraživanja na tu temu, no ono što je poznato jest da je prvotno okarakterizirano kao poremećaj spavanja, parasomnia, no kasnije je preinačeno u normalnu pojavu tijekom sna. 

I upravo zbog toga ne postoji razlog da se pričanje u snu dodatno istražuje, poručuje Rafael Pelayo, stručnjak za san pri Medicinskom centru za san u Stanfordu. 

Ta pojava ne utječe na buđenje niti na pamćenje, pojašnjavaju iz International Classification of Sleep Disorders. Dakle, ako imate loš dan na poslu ili se borite s nekom privatnom dramu u vašem životu, vjerojatno nećete o tome pričati u snu.

To je vrlo dobro znati da ne budete u strahu da ćete tijekom sna nekome tko spava pored vas otkriti nešto što ne želite, stručnjaci tvrde da najčešće izgovorene riječi tijekom sna su većinom besmislice. 

Ako inače pričate u snu, još od malih nogum nemate razloga za brigu. A ako ste počeli pričati u snu u kasnijoj životnoj dobi, obratite se liječniku kako biste bili sigurni da se ne radi o početku neke ozbiljnije bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije