Naslovnica Lifestyle

Što odgovoriti djeci kada pitaju postoji li Djed Božićnjak?

Kako odrastaju i počinju razumjeti svijet oko sebe, djeca postavljaju pitanja.
24. prosinca 2018. u 07:00 7 komentara 1441 prikaza
Foto: Shutterstock

Osim neugodnih pitanja poput onoga kako se rade djeca, ona znaju postaviti i pitanje na koje roditelji jednostavno ne znaju što odgovoriti. Pitanje postoji li Djed Božićnjak vjerojatno će vas zateći nespremne. 

ČOKOTERAPIJA Vodič za šoping: Kako za vrijeme sniženja odabrati idealnu garderobu prema tipu građe?

Dob je vrlo važna

Roditeljima je nekada teško priznati samima sebi da im djeca odrastaju i da bi trebali polako zaboraviti na neke tradicije i običaje. Djeca koja imaju šest, sedam godina, u školi su vjerojatno čula nekoga da govori kako Djed Božićnjak ne postoji. Djeca te dobi sigurno će htjeti da ih uvjerite kako on postoji, pa to možete učiniti tako da im pokažete neke videe djedice. 

Godinu, dvije nakon toga, neka su djeca spremna čuti istinu. Prije nego što im je kažete, pitajte ih zašto to žele znati. S 10 ili 11 godina vjerojatno više ne vjeruju u Djeda Božićnjaka, pa je ovo najbolje vrijeme da im to i sami potvrdite. 

Božić poznato? 6 problema s kojima će se susresti svaki par ovih blagdana

Možda je najbolji način da razgovor započnete sa "Da, postoji, ali možda ne na onaj način kako misliš... Evo što želim reći..." 
Sv. Nikola je stvarna osoba koja je postojala nekada davno. On je ostavljao darove djeci u svojem selu i brinuo se o siromasima. Danas se ta priča preselila na nešto drugo. Dakle, sve je stvar perspektive. 

Stručnjaci kažu da je najvažnije da u obitelji ostanu tradicije i običaji koji se vezuju uz blagdane kako djeci to ne bi bio šok. 

Ana i Zlata komentiraju sve najnovije trendove

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Djed Mraz ne postoji, ali postoji mali Isus jednako kao i sv. Nikola! Samo to očito nije politički korektno reći!

 • Alf12:

  Reći im da djed božićnjak ne postoji i da Božić nema nikakve veze izmisljenim kapitalističkim djedicom već ima veze sa nečim drugim. A kada mi netko kaze da je Kršćanstvo religija, naprosto zazalim tu osobu.

 • austrougarskigeneral:

  shvatit će s 13 godina da ne postoji