Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi povremeno trebamo predah...

Što je digitalni detoks i kako ga i sami možemo uspješno provesti?

Ilustracija
Pixabav
21.09.2021.
u 07:00

Zbog svih negativnih utjecaja pretjeranog zurenja u ekran sve se češće javlja u potreba da od njih predahnemo, koja je stvorila i novi svjetski trend - digitalnu detoksikaciju...

Budući da s njima namještamo alarm, čitamo, dopisujemo se, dijelimo stvari, razgovaramo, naručujemo i plaćamo, nije čudno da su nam mobiteli postali kao 'produžena ruka bez koje je život sve teže zamisliv, posebno od kad postoje pametni telefoni na kojima nam je internet cijelo vrijeme dostupan. 

UŽIVO Pratite Večernjakovu panel diskusiju: Kakva nas budućnost očekuje nakon COVID krize?

Ilustracija
1/16


To nije, naravno, dobro ni za prosječnu odraslu osobu koja mobitel po nekim procjenama pogleda 150 puta u danu, a posebno je štetno za djecu jer utječe na njihov razvoj zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija kaže da djeca mlađa od dvije godine ne bi ni trebala koristiti mobilne telefone jer je dokazano da mijenjaju strukturu mozga, utječu na san i hiperaktivnost, a ozbiljno su se počele istraživati posljedice elektromagnetskog zračenja.

Zbog svih negativnih utjecaja pretjeranog zurenja u ekran sve se češće javlja u potreba da od njih predahnemo, koja je stvorila i novi svjetski trend - digitalnu detoksikaciju. Prema nekim istraživanjima na 'čišćenje' od elektronskih uređaja najčešće se odluče mlađi obrazovani muškarci u dobi su od 25 do 34 godina, a evo što svatko može napraviti da detoks bude što uspješniji:

1. Smislite plan

Nije sve vrijeme provedeno za ekranima loše, a mnogi učenici još pohađaju školu online. Zato prvo trebate procijeniti što je loše za vas i što vas čini nesretnima, na primjer predugo čitanje Twitter i Facebook postova. Drugi je korak stvaranje realnog plana kako biste se maknuli od loših navika ili ih barem smanjili.

Foto: Getty Images

U početku postavite skromne ciljeve, poput vremenskog ograničenja od 20 minuta dnevno. Ako vidite da to možete odraditi bez problema, još smanjite vrijeme za ekranom, a svakodnevno će vam provođenje plana pomoći da stvorite nove navike.

2. Stvorite si zonu bez mobitela

Mnoga su istraživanja pokazala kako ljudi koji drže telefone u spavaćim sobama lošije spavaju.

Pametni telefoni štetni su za naš san u mnogočemu. Plavo svjetlo s ekrana može nam prevariti mozak da pomisli da je dan, a neki sadržaji koje konzumiramo, posebno vijesti, mogu biti psihološki poticajni i držati nas budnima. Stoga je najbolje ne gledati mobitel sat vremena prije spavanja. Štoviše, blizina mobitela mogla bi vas navesti da se probudite i provjerite mobitel usred noći.

Prvi savjet je da nemate mobitel u spavaćoj sobi preko noći. Stavite ga na punjač ispred spavaće sobe. Osim dok spavate, odmaknite mobitel i kada doručkujete, ručate ili večerate. Probajte pojesti obrok s obitelji bez upotrebe mobitela i iskoristite to vrijeme s njima.

Foto: Shutterstock

3. Oduprite se trendovima

Profesor marketinga na New York University’s Stern School of Business Adam Alter kaže da društvene mreže jako pametno korisnike privlače da na njima provode što više vremena, a najgore je što ih se ne može usporediti ni sa zanimljivom knjigom jer nju završimo čitati, dok ovdje kraja nema...

Zato se, napominje Alter, treba tome oduprijeti tako da isključimo obavijesti za sve aplikacije osim za one koje su nam ključne za posao i održavanje kontakata. 

- Podsjetite se i da često vrijeme koje provedete za ekranima možete iskoristiti radeći puno pametnije, smislenije i korisnije stvari - rekao je za New York Times.

Što način na koji koristite mobitel govori o vama?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije