Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stalno vam se čini da tlo drhti pod nogama? Stručnjaci tvrde da su to fantomski potresi koji postoje - samo u našoj glavi

Stručnjaci su objasnili da ti potresi postoje samo u našoj glavi i da je za sve kriva trauma.
05. siječnja 2021. u 15:30 9 komentara 9477 prikaza
Foto: Shutterstock

Tjedan dana prošlo je od razornog potresa koji je pogodio Sisak, Petrinju i okolicu. Tjedan dana mnogi se trzaju na svaki zvuk - tramvaj, automobil, vjetar, lupanje vratima - i stalno im se čini kao da se sve i dalje trese pod nogama.

Psiholozi nas tješe govoreći kako su strah, stres, anksioznost i tjeskoba potpuno normalni nakon traume koju smo doživjeli, a isto vrijedi i za taj stalni osjećaj drhtanja tla pod nogama koji ima stručan naziv - fantomski potresi - objavio je na Twitteru Europsko-mediteranski seizmički centar (EMSC).

Stručnjaci su objasnili da ti potresi postoje samo u našoj glavi i da je za sve kriva trauma. Fantomski potresi fenomen su koji je dobro poznat psiholozima te kažu kako je to jako česta pojava nakon strašnog šoka koji je snašao tijelo, koje je zapravo i dalje u napetom stanju očekujući novu opasnost. 

Inicijativa SOS ona prikupila je 412 paketa pomoći za žene iz Petrinje i Gline:

Najmanji zvukovi poput otvaranja vrata, prolaska vjetra kroz prozor ili škripanja kreveta mogu se protumačiti kao potres, a ponekad tih zvukova uopće ni nema - nego smo sve umislili od straha.

Koliko je točno da trenutno osjećamo i one male potrese i koliko su česti potresi, od recimo, magnitude 1,6-2,5, na našem području? Odgovor je dao Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na svojoj stranici.

Kada nema buke i gužve po cesti i ulicama, normalno je da čujemo više zvukova i da na njih više obraćamo pažnju, ali trenutno mnogi doživljavaju upravo te, fantomske potrese. Ipak, oni koji osjećaju veliki strah doista mogu osjetiti i potres koji je 2,0 - pogotovo ako je popraćen tutnjavom i bukom. Inače, da nismo doživjeli toliko jakih potresa, ovi manji bili bi neprimjetni.

Hrvatska godišnje ima i više od 200 malih potresa, magnitude do 2,5 po Richteru, a ta brojka se povećava nakon jačih potresa - baš poput onog koji je 29. siječnja u 12:19 uznemirio ljude. 

Geološki institut objavio što je dovelo do razornih potresa u Banovini:

1 / 12
Institut objasnio lokalne rasjede i što je dovelo do potresa
Institut objasnio lokalne rasjede i što je dovelo do potresa PRELIMINARNI IZVJEŠTAJ Geološki institut objavio što je dovelo do razornih potresa u Banovini humanitarna akcija Poznati Hrvati ujedinjeni u pomoći: Stradalima u potresu svatko pomaže na svoj način CENTAR GLINE Obitelji s troje djece stiže adekvatan smještaj: Dobili smo dva kontejnera
Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • navijeke:

    I onda pogledaš seizmogram Seizmološke Postaje Zagreb i vlastitim očima (s desetminutnim odmakom) gledaš "fantomske potrese". Jasno mi je da javnost treba umiriti i da je širenje panike izrazito štetno, ali ovakvim idiotarijama samo podrivate povjerenje u stručnjake i potičete ... prikaži još! teoretičare zavjera. Ako ne znate kako treba umiriti ljude, pitajte pametnije od sebe za savjet, ovo je ispod svake razine i vrijeđa inteligenciju svakog tko je to imao nesreću pročitati.

  • djek:

    Nema tu nikakovog umisljanja ,niti panike u glavi ,vec osjecam svako gibanje tla pod nogama ,ili kad sedim ili lezim, kao da riba peca..

  • montello:

    strah šok stres