Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Slovenija mijenja pravila za one koji planiraju građansko vjenčanje

vjenčanje
Foto: Thinkstock
1/6
28.12.2017.
u 13:10

Mladenci će se ubuduće pred načelnikom općine u funkciji matičara moći identificirati isključivo osobnim dokumentima, a kumovi kao svjedoci bit će na ceremoniji vjenčanja samo ako mladenci to žele.

Građansko vjenčanje bez kumova i mogućnost sklapanja predbračnog ugovora neki su od noviteta iz slovenskog zakona o obiteljskim odnosima koji stupaju na snagu s početkom iduće godine.

Prisutnost kumova na ceremoniji  do sada je zakonom bila obvezna, no zakonodavac je prihvatio tumačenje da je njihova klasična uloga, kao osoba koje potvrde identitet mladenke i mladoženje, u suvremenom društvu postala nepotrebna.

Mladenci će se ubuduće pred načelnikom općine u funkciji matičara moći identificirati isključivo osobnim dokumentima, a kumovi kao svjedoci bit će na ceremoniji vjenčanja samo ako mladenci to žele.

Novi zakon o obiteljskim odnosima po prvi put predviđa i mogućnost sklapanja predbračnog ugovora kojim se reguliraju imovinski odnosi supružnika, te potpisivanje zajedničke ovjerene izjave kojom određuju tko će preuzeti skrb o njihovoj djeci u slučaju smrti ili trajnije nesposobnosti da sami ostvaruju svoja roditeljska prava.

Pogledajte i galeriju: Oni su na najgori mogući način doznali da ih voljena osoba vara

vjenčanje
1/10

Komentara 1

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
17:53 28.12.2017.

Ako slovenci žele bit avangarda u nečemu onda neka porade na džamijama da se većina stanovništva ženi tradicionalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije