Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Skoro svi muškarci stariji od 50 g. imaju problem s čestim mokrenjem; evo što mogu napraviti

Shuttershock
08.10.2023.
u 10:45

Zadržavanje tekućine je češće kod pretilih osoba i osoba s prekomjernom težinom i kod njih postoji veća opasnost od edema, oticanja djelova tijela zbog previše tekućine zarobljene u tjelesnim tkivima, kaže liječnik.

Liječnici kažu da skoro svaki muškarac u nekom trenutku; obično nakon 50. godine života; ili sam ima probleme s mokrenjem ili poznaje nekog tko ih ima. Muškarcima se naime s godinama prostata postepeno širi, što stvara dodatni pritisak na mokraćni mjehur - pa više od 30 milijuna muškaraca u dobi od 50 godina na više barem jednom noću ustaje kako bi se pomokrili i pati od poremećaja noćnog mokrenja ili nokturije. Za njih je urolog dr. Edward Schaeffer sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu podijelio svoja tri najbolja savjeta, kako bi maksimalno smanjili buđenje po noći i odlaske na zahod; a njegov je prvi prijedlog - izbjegavanje alkohola prije spavanja. "Alkohol potiskuje hormon koji sprječava stvaranje urina zbog čega je njegova konzumacija prije spavanja izvrstan recept za često ustajanje zbog mokrenja. Dakle osim što dobijete dodatnu tekućinu, u alkoholnom piću dobivate i molekulu koja inhibira otpuštanje anti diuretika", objasnio je, a liječnici savjetuju i da prije spavanja izbjegavate alkohol jer i na druge načine može poremetiti san.

Isto tako, savjetuje urolog, netom prije spavanja nemojte piti ni vodu, jer će i ona odmah povećati količinu tekućine u krvotoku, bubrezi će je brzo filtrirati, a nakupiti će se u mjehuru pa ćete samo nekoliko sati kasnije morati mokriti. I za kraj, dr. Schaeffer muškarcima s bilo kakvim znakovima zadržavanja tekućine u nogama savjetuje i da u krevetu nose dokoljenke. 

Naime zadržavanje tekućine češće je kod pretilih osoba ili osoba s prekomjernom težinom kod kojih postoji i veći rizik od edema, što je oticanje uzrokovano s previše tekućine zarobljene u tjelesnim tkivima. "Edem može zahvatiti bilo koji dio tijela, ali najvjerojatnije je da će se pojaviti na nogama i stopalima", rekao je za Mirror.

Višak tekućine uzrokovan edemom može, objašnjava, teći natrag u krvotok i filtrirati se u mjehuru, zbog čega osobe s tim problemom češće moraju mokriti, a čarape do koljena smanjiti će zadržavanje tekućine u stopalima, čime se smanjuje i učestalost noćnog mokrenja.

'Ostala sam trudna s drugim muškarcem tijekom putovanja s prijateljicom, suprug ništa ne zna'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije