Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sjemenke rajčice kriju tajnu dugovječnosti

rajčice
Arhiv VL-a
22.12.2009.
u 11:15

Oko sjemenki rajčice nalazi se gel koji pomaže održati cirkulaciju krvi, a taj je sastojak patentiran pod nazivom "fruitlow".

Želite dugo živjeti i biti zdravi? Ključ leži u sjemenkama rajčica, tvrde britanski znanstvenici. Gel koji se nalazi u sjemenkama rajčica sprječava zgrušavanje krvi te se može smatrati prirodnom alternativom aspirinu. Otkrili su to slučajno stručnjaci koji su proučavali dobre strane mediteranske dijete.

Ovaj se sastojak, patentiran pod nazivom "fruitlow", već koristi u jednom voćnom soku, a dodavat će ga se vjerojatno i mliječnim proizvodima, namazima i drugoj hrani. Stručnjaci u EU zaduženi za testiranje i prihvaćanje novih proizvoda potvrdili su da ovaj sastojak popravlja protok krvi te su odobrili ispisivanje takvih tvrdnji na pakiranjima proizvoda koji sastojak sadrže.

Sastojak "fruitlow" otkrio je 1999. profesor Asim Dutta-Roy na institutu Rowett u Aberdeenu. Dobiva se od gela koji se nalazi oko sjemenki rajčice. Klinička su testiranja pokazala da pomaže u održavanju cirkulacije tako što sprečava zgrušavanje krvi.

I "fruitlow" i aspirin djeluju tako da mijenjaju karakteristike krvnih pločica, malih stanica u krvi. One su, naime, inače glatke, ali za upale krvnih žila (koju se inače povezuje s pušenjem, visokim kolesterolom i stresom) one postaju bodljikave i zbog toga se lijepe jedna za drugu te oblikuju ugrušak.

Aspirin djeluje tako da sprečava jedan dio uzroka koji dovode do takva stanja, a "fruitlow" mnogo nježnije ublažava preostale, što je dovoljno da se ukloni opasnost od zgrušavanja krvi.

Stariji ljudi često uzimaju aspirin kako bi poboljšali cirkulaciju krvi, ali s vremenom taj lijek često uzrokuje nuspojave kao što su krvarenje u trbuhu i nastanak čira na želucu. Nuspojave "fruitlowa" zasad, pak, nisu zabilježene.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
11:23 22.12.2009.

Ne bih se čudio da je u pozadini neka nova GMO svinjarija jer ionako se tradicionalno sjeme rajčice zadnjih godina drastično potiskuje sa novim umotvorinama pokvarenih lobija koji smišljaju tzv. zdravu hranu u sklopu projekta monopola na proizvodnju hrane.

OR
orisis
12:44 22.12.2009.

JEDITE PARADAJZ !!!pun je vitamina, antioksidanta,dobar je za mrshavljenje.Udri po luku i cheshnjaku te crvenom vinu a poslije jedite listje petrozhula jer on skida mirise i dijetetichan je .NA ZDRAVLJE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije