Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTRACEPCIJA

Šest stvari koje biste trebali znati o kontracepcijskoj piluli

07.03.2009.
u 16:30

Pilula sprečava tijelo da proizvodi vlastite hormone. Naime, pilule sadrže estrogen i progestin, te sprečavaju ovulaciju povećavajući gustoću vaginalnih sokova. Radi ovih učinaka, žensko tijelo ne proizvodi svoj vlastiti estrogen i progesteron, tako da nema 'duple doze hormona' u organizmu. Tijelo inače proizvodi prvospomenuti iz masnih naslaga.

Uzmite u obzir da pilula nije za svakog. Ako ste imali u prošlosti problema s krvnim ugrušcima, srčanim udarom, bolestima jetre ili ste patili od raka dojke, uzmite drugu vrstu kontracepcije. Pilula se jednako tako ne savjetuje pušačicama iznad 35 godina starosti, budući da je njihov postotak smrti šest puta veći od nepušačica.

Pilule vas ne mogu učiniti infertilnim. Dr. Katherine O'Connell iz sveučilišta u Kolumbiji tvrdi da mnoge žene žive u zabludi da im je pilula otežala začeće, što nije istina.

Nije potrebno 'odmoriti se' od pilule. Smije se koristiti na duže vrijeme, i nema potrebe da se prekine njena konzumacija, barem prema tvrdnjama Dr. Anite Nelson sa kalifornijskog sveučilišta.

Pilula neće očuvati jajne stanice. One propadaju neovisno o pilulama, i korištenje kontracepcije neće niti povećati niti smanjiti njihovu kvalitetu ( izvor: Dr. Melissa Gilliam, sveučilište u Chicagu ).

Pilula ne povećava rizik od raka dojke. Dapače, smanjuje rak jajnika za 30 do 50 posto, te endometrijski rak za 30 posto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije