Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siesta

Šest minuta sna u danu potiče bolje pamćenje

spavanje
Pixsell
12.03.2011.
u 13:45

Četrdesetminutno spavanje uravnotežuje imunološki sustav i podiže energiju, a najbolje je odrijemati između 13 i 15 sati popodne

Četrdesetak minuta sna tijekom poslijepodneva snizuje krvni tlak i pomaže zdravlju srca, ustanovili su američki istraživači. Tijekom istraživanja Sveučilišta Kalifornija, kako donosi Daily Mail online, pokazalo se da su se volonteri nakon 90 minuta dnevnog sna bolje snalazili i bolje rješavali komplicirane pisane testove od onih koji su bili budni cijelo vrijeme. Istraživači sugeriraju da kratak dnevni san pomaže i pamćenju. I to san od samo šest minuta. Dvadeset minuta sieste, pak, usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje. Četrdesetminutno spavanje uravnotežuje imunološki sustav i podiže enrgiju. San dulji od toga može dezorijentirati i umrtviti, pa nije loše naviti sat radi buđenja za 45 minuta. No, ako je vremena napretek, dobro je odspavati i cijelih sat i pol do tri sata. U tom slučaju prolazi se kroz cijeli ciklus spavanja, uključujući i dubok san koji obnavlja tijelo. Najbolje je vrijeme dnevnog sna za većinu ljudi između 13 i 15 sati. Od pomoći je zamračena prostorija ili barem maska za oči, a ako san ne dolazi na oči, valja se usredotočiti na vlastito, duboko i polagano disanje.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
15:08 14.03.2011.

Bedaci iz VL, već ste prepisali taj članak,.........jel to da bi i ova kvazi novinarka gđi-ca Kovačević opravdala svoju plaću ili zašto........?????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije