Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priroda krijepi

Samo 20 minuta na svježem zraku ima bolji učinak i od šalice kave

'dijete djeca alergije izlet priroda livada biljke cvijece proljece'
''
06.06.2010.
u 09:00

Boravak na otvorenom pomaže ljudima jer se osjećaju energičnije i bez fizičke aktivnosti

Samo 20 minuta provedenih na svježem zraku može imati bolji učinak od šalice kave, smatraju psiholozi. Čak i kad se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću, ljudi postaju energičniji zbog otvorenog prostora. 

– Veza između ljudskog tijela i prirode čini nas “življima”. Priroda je gorivo za našu dušu – kaže profesor Richard Ryan sa Sveučilišta Rochester u New Yorku. 

Njegov je tim napravio eksperiment na 537 studenata koji su se bavili raznim aktivnostima u zatvorenom prostoru i vani. Razina njihove energije i raspoloženje mjereni su tijekom dana i rečeno im je da se zamisle i u drugom okruženju. Rezultati, objavljeni u Journal of Environmental Psychology, pokazali su povećanje vitalnosti nakon 20 minuta provedenih vani, a studenti su se osjećali energičnije i kad su samo zamislili da su vani. Vrijeme provedeno na svježem zraku moglo bi se odraziti i na zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:31 06.06.2010.

a kaj bi tek bilo da je 20 minuta cistog seksa na svjezem zraku npr. suma, livade, planine-hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije