Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Meso na meniju

S ‘hrvatskom junetinom’ do veće prepoznatljivosti

Oko 300 članova udruge Baby Beef godišnje proizvede 120.000 komada tovne junadi, od koje ostvare oko 1,2 milijarde kuna prihoda
06. lipnja 2018. u 10:24 1 komentara 321 prikaza
Udrugu Baby Beef
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Desetljećima kvalitetu naše junetine priznaju najzahtjevnija tržišta, poput Toskane gdje kupuju koliko god možemo proizvesti, dok je na policama hrvatskih trgovina, u restoranima i hotelima domaća junetina izjednačena s uvoznom koja nije ni vidjela hrvatske farme. Vrijeme je stoga za brend “hrvatska junetina” kojim će se garantirati kvaliteta, izvornost, prepoznatljivost i dostupnost domaćeg mesa, poručili su s jučerašnje konferencije za novinare uzgajivači tovne junadi okupljeni u udrugu Baby Beef.

Moguće da je bakterija Kupio tri kilograma vratine u Puli: Kada je zarezao meso, prisjelo mu je

Nema domaće teladi

Na stvaranje vlastitog brenda potaknulo ih je ukidanje znaka “meso hrvatskih farmi” za meso porijeklom od teladi iz uvoza. Zbog devastiranog stočnog fonda, nepovoljne genetike te mogućnosti da u Hrvatskoj nabave najviše 30 posto potrebne teladi za tov, 300-tinjak članova Baby Beefa, koji čine čak 90 posto tovnog govedarstva u Hrvatskoj, i nemaju izbora nego da ostalu telad kupe u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj... Tele od 80-ak kilograma u narednih će godinu i više na domaćim farmama pojesti i pet tona domaće silaže dok dosegne težinu od 550 do 600 kilograma, čime joj se daje dodana vrijednost, zapošljava radna snaga na farmama... No tovna junad, iako je riječ o 120.000 grla godišnje koji farmerima generiraju 1,2 milijarde kuna prihoda, za Hrvatsku očito nema snagu talijanske kave ili belgijske čokolade, kojih također nema bez sirovine iz trećih zemalja, pa su tovljači brend počeli graditi vlastitim novcem.

Udrugu Baby Beef
1 / 6
Udrugu Baby Beef

U mjesec dana već se gotovo stotinjak članova udruge, trgovaca, mesnica, distributera i restorana (PIK Vrbovec, Mesnice Šturlić, MTO Paleka, Valvita, Rigeta, Simental Commerce, Agro-Vet, Restoran Franc...), uključilo u lanac proizvodnje i prodaje mesa i mesnih prerađevina s oznakom “hrvatska junetina”. No plan je da do kraja godine brend bude dostupan na puno više mjesta.

KVALITETA I PLASMAN Potrošačima ćemo dati novi brend – kvalitetnu hrvatsku junetinu

Promocija gastro Hrvatske

– Naša marka jamčit će da je meso zdravo, svježe, iznimne kvalitete i mekoće koju mu daje intramuskularna zamašćenost – kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec, koji se nada kako će brend brzo osvojiti i turiste u RH i potrošače izvan naših granica.

– U “hrvatskoj junetini” vidimo veliki potencijal u promociji Hrvatske kao gastronomske zemlje – ističe Celovec, pa udruga računa i na potpore za marketing poljoprivrednih proizvoda dogodine za što je članicama EU na raspolaganju izdašnih 200 milijuna eura. Korisnici (distributeri, mesnice, restorani, hoteli) znak mogu koristiti isključivo za meso kupljeno kod članova udruge, što je podložno stalnoj provjeri, dok oni pak imaju obvezu stalnog dokumentiranja i evidentiranja svih bitnih informacija u uzgoju junadi, inače će izgubiti pravo na korištenje znaka.

– Iznimno je bitna kontrola, no daleko je bitnija samokontrola proizvođača, što zagovara i Europska unija. Opstat će samo proizvođači koji su savjesni, koji dugoročno planiraju i žele pošten odnos s kupcem – tvrdi Celovec. Tovljači Baby Beefa godišnje oko 40.000 komada žive junadi izvezu u Libanon, a oko 35.000 komada kroz meso završi u Italiji. Velika im je podrška u stvaranju brenda “hrvatska junetina” PIK Vrbovec, s kojim godinama surađuju, no na pitanje je li Baby Beef zainteresiran za eventualnu prodaju te kompanije odgovaraju kako je teško prognozirati što će biti u budućnosti.

Udrugu Baby Beef
1 / 8
Ako možda i nemate problema s kilogramima, postoje brojne namirnice zbog kojih će vaš trbuh izgledati veći nego što u stvarnosti je. Kako biste to izbjegli, ovo su namirnice koje ovoga ljeta trebate izbjegavati kako bi se prikazali u najboljem svjetlu.
Hladnjače Dragomir Sekulić Junetinu sam čuvao u ilegalnim hladnjačama, ali uništili su mi pet tona zdravog mesa

 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta