Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrste porođaja

Rodila sam svoju Sofiju na stolčiću za sat vremena i bez boli

'06.10.2010., Osijek - Klara Beric s kcerkom Sofijom koju je rodila na hoklici u KBC Osijek.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
10.01.2011.
u 08:06

Mlada majka Klara Berić svoju kćer na svijet je donijela u osječkom rodilištu rađajući alternativnom metodom u sjedećem položaju

Noćna mora svake trudnice razmišljanje je o porođaju koji polazi po zlu, no u domaćim rodilištima takvi su scenariji rijetki. Ipak rijetka rodilišta, izuzmemo li privatna, nude trudnicama alternativne metode porođaja na koje u svijetu otpada čak 50 posto porođaja. 

Ipak, da se naslutiti da trendovi, iako sporo, dolaze i k nama pa postoji nada da žene više neće rađati isključivo na krevetu. Svoju mudricu Sofiju majka Klara Berić planirala je roditi u kadi u osječkom KBC-u. Smatrala je da će kćeri dolazak na svijet u okolini sličnoj onoj u kojoj je prirodno provela devet mjeseci biti manje traumatičan. 

No, Sofija je imala druge planove. Prenijela ju je devet dana, a nakon toga porođaj u kadi više nije bio moguć. Dva dana prije porođaja zadržana je u bolnici, a u jedan sat poslije ponoći tog 22. siječnja 2004. počeli su trudovi. 

Sve sam vidjela 

– Završila sam klasično na stolu, no nikako se nisam otvarala. Ujutro je stigla i moja doktorica, pregledala me te poslala na pilates-loptu i rekla da ćemo ići na hoklicu. Sat vremena poslije Sofija je stigla na svijet – ispričala nam je Klara. Hoklica, odnosno stolac, objasnila nam je, oblika je polumjeseca s otvorom na sredini. Ispod nje je strunjača, a babica sjedi na podu i s njega prihvaća bebicu po izlasku. Sam položaj zbog sile teže pomaže izgon djeteta. 

– Da ne bih pala, s leđa me držao Sofijin tata koji je sa mnom bio cijeli porođaj, a doživjeli smo predivno iskustvo. Vidjela sam cijeli tijek porođaja, njezinu glavicu kako izlazi, posteljicu, kad su prerezali pupčanu vrpcu... Ubrzo nakon porođaja normalno sam sjedila jer nisam bila rezana niti sam popucala. Preporučujem to svim majkama – s osmijehom kaže Klara. Sofijin dolazak na svijet, prisjeća se, s obzirom na to da je zatrudnjela u srednjoj školi koju je pohađala u Zagrebu i pauzirala godinu dana zbog kćerina rođenja, imao je i ružne strane. Bilo je osuda, svakojakih komentara, no nikad nije ni pomislila riješiti se djeteta. 

Mudra djevojčica Sofija 

– Imala sam potporu obitelji. Danas završavam studij, zaljubljena sam u divnog čovjeka kojeg je Sofija izvrsno prihvatila, uživam s pametnom curicom koja je krenula u prvi razred te se nadam skorom ponovnom zaposlenju u struci – zaključuje medicinska sestra i samohrana majka otkrivajući nam kako je Sofija dobila ime Naime, kako su i ona i otac joj roditeljima postali još u srednjoj školi, željeli su da bude mudrija i ne ponavlja njihove “greške”. Premda joj, naglašava, kći apsolutno nije pogreška već najbolje što joj se dogodilo u životu. 

– Sofija znači mudra. To je glavni razlog za ime – dometnula je ponosna majka.

Alternativne metode porođaja sve su češći izbor

Na Klinici za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek od 2002. postoji mogućnost alternativnih načina rađanja: u kadi, na stolčiću i na stolu. Cilj je, objašnjava predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek doc. dr. sc. Darko Čuržik, prim. dr. med., popularizacija i humanizacija porođaja te nuđenje, osim klasičnog na krevetu, i drugih mogućnosti otvaranja cervikalnog ušća i izgona koje su sve popularnije. 

– Porođaj na stolčiću (stolcu) ima tu prednost što je izgon brži jer zbog djelovanja sile teže djetetova glavica brže prolazi kroz koštani i meki dio porođajnog kanala. 

Potrebno je ipak biti oprezan da dijete ne bi palo na pod zbog preranog izgona. 

Zbog toga takav porođaj mora voditi iskusna primalja uz nadzor opstetričara. Najboljim načinom porođaja pokazala se kombinacija kreveta i stola, jer se krevet u fazi izgona preoblikuje u ginekološki stol, gdje je mogućnost izgona najbolja i tako se porađa 90 posto rodilja u rađaonici – objašnjava postupak dr. D. Čuržik. 

Ključne riječi

Komentara 4

MO
moshmislit
08:14 10.01.2011.

baš super

Avatar DoubleW
DoubleW
08:39 10.01.2011.

Da \"koka\" nije bila pravo velika, rađala bi ona 12h.

BB
Bugs Bunny
09:14 10.01.2011.

stočić ne bi trebao spadati u alternativu već u klasiku, porod u krevetu je neprirodan jer upravo otežava majci porod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije