Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez pečenja!

RECEPT DANA Savršena kombinacija voća i čokolade: Napravite ljubičasti čoko kolač

@natalija_mysticcakes
22.05.2024.
u 09:30

Ovaj ljubičasti čoko kolač svidjet će se svim ljubiteljima osvježavajućih voćnih kolača, ali isto tako i čokoljupcima.

Ovo je jedan zanimljiv čoko kolač bez pečenja, s podlogom od tamne čokolade i keksa, voćnom kremom od borovnica i kupina, divne ljubičaste boje i s glazurom od bijele čokolade. Ovaj ljubičasti čoko kolač svidjet će se svim ljubiteljima osvježavajućih voćnih kolača, ali isto tako i čokoljupcima. Kolač je s food bloga @natalija_mysticckes. Uživajte! 

Sastojci:

Za podlogu:

  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 400 g izlomljenog petit keksa

VEZANI ČLANCI: 

Za ljubičastu kremu od borovnica i kupina:

  • 450 g borovnica i kupina (u željenom odnosu)
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • sok pola limuna
  • 1 vrećica želatine – 10 g
  • 250 g mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja

Za ganache od bijele čokolade:

  • 100 ml slatkog vrhnja 
  • 250 g bijele čokolade

Priprema: 

Podloga: Stavite u lonac mlijeko, šećer i aromu vanilije pa zagrijavajte na srednjoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa miješajte dok se sve ne otopi. Neka provrije, pa skinite sa vatre. Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promiješajte. Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, blago nauljite dno da se smjesa ne zalijepi i izlijte smjesu. Žlicom rasporedite i utisnite tako da izravnate podlogu. Stavite u frižider dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.

VEZANI ČLANCI: 

Ljubičasta krema od borovnica i kupina: Smrznute ili svježe borovnice i kupine stavite u lonac, dodajte šećer, vodu i sok limuna. Stavite na srednju vatru i prokuhajte 5-10 min, dok se voće ne raspadne. Kada se voće raspalo, skinite sa vatre i propasirajte ga da se odstrane koštice i kožice sa borovnica. Želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite na najmanjoj vatri i umiješati u toplu kašu od voća. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi.

Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane pjenast. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lijepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatko vrhnje u srednje čvrst šlag, i ručno ga žicom umiješajte u mascarpone s voćem. Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u hladnjak na najmanje 1-2 sata da se krema stegne prije stavljanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer, ako se krema nije stegla, a stavljate odozgo glazuru, mogu vam se pomiješati slojevi. Kolač možete staviti na 20-30 minuta u zamrzivač, ako želite ubrzati vrijeme hlađenja kreme. Također, možete koristiti samo borovnice ili samo kupine, smrznuti miks šumskog voća ili maline.

Ganache od bijele čokolade: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa skinite sa vatre. Ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minutu-dvije, pa miješajte žicom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Izlijte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u frižider na par sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne.

Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije