Kremasta, nježna i zavodljivo jednostavna – panna cotta je jedan od najpoznatijih deserata iz Italije koji u sebi spaja eleganciju i tradiciju domaće kuhinje. Ime joj u prijevodu znači "kuhano vrhnje", a upravo je to i srž njezina čara – nekoliko osnovnih sastojaka, savršeno uravnoteženih, pretvorenih u desert koji očarava nepce. Idealna za svečane večere ili opuštene trenutke uz kavu, panna cotta osvaja svojom svilenkastom teksturom i suptilnim okusom.
Sastojci za panna cottu (za 4 porcije):
- 500 ml slatkog vrhnja (punomasno)
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
- 6 g želatine u listićima (ili 1 vrećica želatine u prahu – oko 7 g)
- Prstohvat soli
Po želji za posluživanje:
- svježe bobičasto voće (maline, borovnice, jagode)
- preljev od karamela, čokolade ili voćni coulis
Priprema: Ako koristite listiće želatine, namočite ih u hladnu vodu 5–10 minuta dok ne omekšaju. Ako koristite želatinu u prahu, prelijte je s nekoliko žlica hladne vode i ostavite da nabubri. U lončić ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, prstohvat soli i vaniliju (izvadite sjemenke iz mahune i dodajte ih zajedno s mahunom u vrhnje). Lagano zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne pojave mjehurići na rubovima – ne smije zakuhati.
Maknite s vatre. Uklonite mahunu vanilije (ako ste koristili pravu). Ocijedite želatinu i dodajte je u vruće vrhnje, miješajući dok se potpuno ne otopi. Smjesu ravnomjerno ulijte u kalupe ili čaše. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim premjestite u hladnjak na najmanje 4 sata (idealno preko noći) dok se ne stisne. Panna cottu možete poslužiti u čašama ili je pažljivo izvaditi iz kalupa. Dodajte svježe voće ili preljev po želji – i uživajte!