Kasno proljeće za mnoge je nezamislivo bez uživanja u trešnjama. Sezona tog slasnog crvenog voća u punom je jeku. Osim što su odlične za konzumaciju u svježem obliku, trešnje su i izvanredna namirnica za brojne kulinarske kreacije. Prepune su antioksidansa, osobito antocijana koji pomažu u borbi protiv upala i slobodnih radikala. Sadrže i melatonin, hormon koji pridonosi boljoj kvaliteti sna, te obilje vitamina C, kalija i vlakana. Niskokalorične su, a prirodni šećeri u njima zadovoljavaju želju za slatkim bez grižnje savjesti.
Osim što obogaćuju voćne salate i kolače, trešnje se izvrsno uklapaju i u slana jela, posebice u kombinaciji sa sirom. U nastavku donosimo šest jednostavnih i ukusnih recepata s trešnjama:
Clafoutis s trešnjama: Francuski klasik od jaja, mlijeka, šećera i brašna s cijelim trešnjama, pečen poput pudinga. Smjesa se priprema slično kao za palačinke, a trešnje se mogu ostaviti s košticama (tradicionalno) ili očistiti radi lakšeg jedenja. Peče se u namašćenoj vatrostalnoj posudi oko 35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koricu. Poslužuje se mlak ili ohlađen, posut šećerom u prahu.
Domaći kompot od trešanja: Kuhane trešnje u laganom sirupu, savršene kao desert ili dodatak palačinkama. Za kompot se trešnje kuhaju s vodom, šećerom, limunom i po želji štapićem cimeta. Možete ga poslužiti toplog uz sladoled ili hladnog kao osvježavajuće piće. Čuva se nekoliko dana u hladnjaku, a može se i pasterizirati za zimnicu.
Trešnje u čokoladi: Ovo je vrlo brzi recept koji će oduševiti svačije nepce. Trešnje se umaču u otopljenu tamnu čokoladu i hlade dok ne očvrsnu. Čokoladu otopite na pari, a trešnje držite za peteljku i umačite ih do pola. Po želji ih možete posipati mljevenim bademima, kokosom ili komadićima lješnjaka prije nego što se stvrdnu. Ostavite ih da se hlade na papiru za pečenje dok čokolada ne očvrsne.
Salata s rukolom, mozzarellom i trešnjama: Osvježavajuća kombinacija slatkog, slanog i kiselog, idealna za ljetne dane. Na tanjur slažite rukolu, prepolovljene trešnje (bez koštica) i mini mozzarellu. Prelijte maslinovim uljem, balzamičnim octom i pospite prstohvatom krupne soli i papra. Po želji dodajte tostirane pinjole ili komadiće pršuta za bogatiji obrok.
Pita od trešanja: Ovaj desert podrazumijeva prhko tijesto ispunjeno sočnim nadjevom od svježih trešanja, šećera i malo cimeta. Tijesto možete napraviti od brašna, maslaca i šećera ili koristiti kupovno lisnato tijesto za bržu pripremu. Trešnje pomiješajte s gustinom (škrobom) kako bi sok tijekom pečenja zgusnuo nadjev. Peče se oko 40 minuta, a najukusnija je uz kuglicu sladoleda.
Smoothie od trešanja i banane: Zdrav i energetski napitak od trešanja, banane, jogurta i žlice meda. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Umjesto jogurta možete koristiti biljne alternative poput bademovog ili zobenog napitka. Poslužite odmah, rashlađeno, uz nekoliko kockica leda za dodatno osvježenje.
Ovih šest namirnica pomoći će vam da lakše zaspite i bolje spavate