Proljeće je savršeno vrijeme za lagane, voćne deserte, a ovaj tart je upravo to — kremast, osvježavajuć i bez pečenja! Savršen spoj voćne arome i nježne panna cotte na hrskavoj podlozi od keksa osvojit će vas na prvi zalogaj. Iako izgleda kao da traži puno truda, zapravo je vrlo jednostavan – samo mu treba nekoliko sati da se lijepo ohladi i stegne prije nego ga servirate. Idealno za vikend druženja ili kad vam se jede nešto slatko, a lagano! Recept je podijelila food blogerica @tanja.cookamigustam.
Sastojci:
Za podlogu:
- 300 g mljevenih Plazma keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 ml hladnog mlijeka
Voćna krema:
- 100 g jagoda
- 150 g malina
- 50 ml vode
- Naribana korica ½ limuna
- 1 žlica gustina
- Vanilija (po želji)
Panna cotta krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 100 ml mlijeka
- 50 g šećera
- Naribana korica ½ limuna
- Vanilija i naribana tonka (po želji)
- 1 vrećica želatine u listićima ili prahu
Za ukrašavanje:
- Svježe jagode i maline
- Nasjeckani pistacio
Priprema: Pomiješajte mljevene kekse s otopljenim maslacem i hladnim mlijekom. Utisnite smjesu u kalup za tart (najbolje s odvojivim dnom). Ako koristite običan kalup, obložite ga prozirnom folijom za lakše vađenje. Stavite podlogu u hladnjak dok pripremate kreme.
Voćna krema: Jagode narežite, stavite ih u lončić s malinama, vodom, naribanom limunovom koricom i malo šećera (po želji). Kuhajte dok ne omekšaju, zatim propasirajte. Vratite na vatru, dodajte gustin pomiješan s malo vode i vaniliju, te kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se hladi.
Panna cotta krema: Pripremite želatinu prema uputama s pakiranja. U loncu zagrijte vrhnje, mlijeko, šećer i limunovu koricu dok ne zakipi. Kuhajte još minutu, maknite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu, vaniliju i tonku. Miješajte dok se sve ne otopi, pa procijedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Na ohlađenu podlogu nanesite voćnu kremu i stavite u zamrzivač na 10–15 minuta. Zatim preko nje nježno izlijte panna cottu i stavite u hladnjak na najmanje 4–5 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja, ukrasite svježim voćem i nasjeckanim pistacijama.