gotov za pola sata!

RECEPT DANA Ne peče se, a topi se u ustima: Ovaj tart s jagodama i panna cottom morate probati!

@tanja.cookamigustam/Vigor Klaić
06.05.2025.
u 09:30

Uživajte u svakom kremastom, voćnom zalogaju!

Proljeće je savršeno vrijeme za lagane, voćne deserte, a ovaj tart je upravo to — kremast, osvježavajuć i bez pečenja! Savršen spoj voćne arome i nježne panna cotte na hrskavoj podlozi od keksa osvojit će vas na prvi zalogaj. Iako izgleda kao da traži puno truda, zapravo je vrlo jednostavan – samo mu treba nekoliko sati da se lijepo ohladi i stegne prije nego ga servirate. Idealno za vikend druženja ili kad vam se jede nešto slatko, a lagano! Recept je podijelila food blogerica @tanja.cookamigustam

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g mljevenih Plazma keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 ml hladnog mlijeka

Voćna krema: 

  • 100 g jagoda
  • 150 g malina
  • 50 ml vode
  • Naribana korica ½ limuna
  • 1 žlica gustina
  • Vanilija (po želji)

Panna cotta krema: 

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • Naribana korica ½ limuna
  • Vanilija i naribana tonka (po želji)
  • 1 vrećica želatine u listićima ili prahu

Za ukrašavanje: 

  • Svježe jagode i maline
  • Nasjeckani pistacio

Priprema: Pomiješajte mljevene kekse s otopljenim maslacem i hladnim mlijekom. Utisnite smjesu u kalup za tart (najbolje s odvojivim dnom). Ako koristite običan kalup, obložite ga prozirnom folijom za lakše vađenje. Stavite podlogu u hladnjak dok pripremate kreme.

Voćna krema: Jagode narežite, stavite ih u lončić s malinama, vodom, naribanom limunovom koricom i malo šećera (po želji). Kuhajte dok ne omekšaju, zatim propasirajte. Vratite na vatru, dodajte gustin pomiješan s malo vode i vaniliju, te kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se hladi.

Panna cotta krema: Pripremite želatinu prema uputama s pakiranja. U loncu zagrijte vrhnje, mlijeko, šećer i limunovu koricu dok ne zakipi. Kuhajte još minutu, maknite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu, vaniliju i tonku. Miješajte dok se sve ne otopi, pa procijedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Na ohlađenu podlogu nanesite voćnu kremu i stavite u zamrzivač na 10–15 minuta. Zatim preko nje nježno izlijte panna cottu i stavite u hladnjak na najmanje 4–5 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja, ukrasite svježim voćem i nasjeckanim pistacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije