Miris štrudle od jabuka jedno je od onih sjećanja koja odmah vraćaju u djetinjstvo i kuhinje naših baka. Hrskava, zlatna korica, sočan nadjev od jabuka, cimeta i grožđica – jednostavan, a savršen spoj koji nikada ne izlazi iz mode. Ovo je klasik koji se prenosi s generacije na generaciju, a domaća štrudla uvijek ima onu posebnu notu topline i ljubavi.
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice ulja
- 1 žlica octa
- 150 ml mlake vode
Za nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100 g šećera (po želji više ili manje, ovisno o slatkoći jabuka)
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- 80 g grožđica (po želji namočene u rum)
- 50 g mljevenih oraha ili krušnih mrvica
- 50 g maslaca
Priprema: U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte ulje, ocat i mlaku vodu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto treba biti mekano i elastično. Oblikujte kuglu, premažite je uljem, pokrijte i ostavite da odstoji barem 30 minuta. U međuvremenu ogulite jabuke, naribajte ih i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom, grožđicama i orasima ili krušnim mrvicama. Stolnjak pospite brašnom i pažljivo razvaljajte tijesto što tanje, pa ga rukama razvucite dok ne postane gotovo prozirno. Tijesto premažite otopljenim maslacem, rasporedite nadjev od jabuka, a rubove lagano presavijte. Uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto u štrudlu, pažljivo prebacite u lim obložen papirom za pečenje i premažite maslacem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.