miris djetinjstva

RECEPT DANA Napravite štrudlu od jabuka po receptu naših baka

Grad Ogulin
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
02.10.2025.
u 09:30

Jednostavnost i toplina ono su što čini bakinu štrudlu posebnom – i zato je volimo jednako danas kao i nekad.

Miris štrudle od jabuka jedno je od onih sjećanja koja odmah vraćaju u djetinjstvo i kuhinje naših baka. Hrskava, zlatna korica, sočan nadjev od jabuka, cimeta i grožđica – jednostavan, a savršen spoj koji nikada ne izlazi iz mode. Ovo je klasik koji se prenosi s generacije na generaciju, a domaća štrudla uvijek ima onu posebnu notu topline i ljubavi.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica octa
  • 150 ml mlake vode

Za nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 100 g šećera (po želji više ili manje, ovisno o slatkoći jabuka)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 80 g grožđica (po želji namočene u rum)
  • 50 g mljevenih oraha ili krušnih mrvica
  • 50 g maslaca

Priprema: U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte ulje, ocat i mlaku vodu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto treba biti mekano i elastično. Oblikujte kuglu, premažite je uljem, pokrijte i ostavite da odstoji barem 30 minuta. U međuvremenu ogulite jabuke, naribajte ih i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom, grožđicama i orasima ili krušnim mrvicama. Stolnjak pospite brašnom i pažljivo razvaljajte tijesto što tanje, pa ga rukama razvucite dok ne postane gotovo prozirno. Tijesto premažite otopljenim maslacem, rasporedite nadjev od jabuka, a rubove lagano presavijte. Uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto u štrudlu, pažljivo prebacite u lim obložen papirom za pečenje i premažite maslacem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja