mljac!

RECEPT DANA Tako jednostavno i ukusno: Kremasta štrudla od vanilije i višanja

@natalija_mysticcakes
10.06.2025.
u 09:30

Jedino što zahtijeva strpljenje? Čekati da se ohladi i stisne – ali vjerujte, isplati se.

Ova kremasta štrudla od vanilije i višanja je savršen spoj kremastog, voćnog i hrskavog – jednostavan kolač koji se brzo priprema, a ostavlja dojam kao da ste proveli sate u kuhinji. Napravljena je od gotovih kora i lisnatog tijesta, slojeva bogatog jogurt-griz premaza i nadjeva od vanilin pudinga s višnjama. Osvježavajuća, mirisna i tako fina da će nestati u trenu! Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. 

Sastojci (za 4 štrudle): 

Nadjev od vanilije:

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije (120 g)
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 50 g maslaca

Nadjev od višanja:

  • 800 g višanja (svježih ili odmrznutih)
  • 2–3 žlice šećera
  • 2–3 žlice krušnih mrvica

Premaz za kore:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 100 g pšenične krupice (griza)
  • 1 prašak za pecivo

Još:

  • 500 g gotovih kora za pite i lisnato tijesto

Priprema: 

Nadjev od vanilije: Puding razmutite u malo mlijeka dok ne nestanu grudice. Dodajte jaje i promiješajte. Ostatak mlijeka zagrijte sa šećerom i bourbon vanilin šećerom do vrenja. Ulijte puding smjesu u tankom mlazu, stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte 2–3 minute dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Pokrijte folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Nadjev od višanja: Odmrznute višnje dobro ocijedite. Pomiješajte ih sa šećerom i krušnim mrvicama te ostavite sa strane.

Premaz za kore: U zdjeli miksajte jaja sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta. Dodajte ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo pa kratko sve sjedinite mikserom na laganoj brzini. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta.

Broj kora podijelite na četiri dijela – npr. ako ih imate 12, koristite 3 kore po štrudli; ako ih je 16, koristite 4. Na radnu površinu stavite prvu koru i premažite je s 3–4 žlice pripremljenog premaza. Položite drugu koru, ponovno premažite, pa treću (i četvrtu, ako ih koristite). Zadnju koru ostavite bez premaza. Na rub posljednje kore stavite četvrtinu nadjeva od vanilije – rasporedite ga žlicom. Na to dodajte četvrtinu višanja, redajući ih ravnomjerno. Preklopite bočne krajeve tijesta prema unutra i pažljivo zarolajte. Položite štrudlu na lim obložen papirom za pečenje. Ponovite za preostale štrudle. Na kraju, svaku premažite ostatkom smjese od jaja i griza.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, dok štrudle ne poprime lijepu zlatnu boju. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati (ili preko noći) kako bi se nadjev stisnuo i štrudle mogle lijepo rezati. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Uživajte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije