Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljica stola

RECEPT DANA Novogodišnji klasik: Jedini recept za sarmu koji ćete trebati

Foto: shutterstock
1/3
31.12.2023.
u 10:28

Porijeklom tursko jelo proširilo se i drugim zemljama, a iako je u Hrvatskoj najpoznatija sarma punjena mesnim nadjevom i umotana u listove kiselog kupusa, postoji još niz varijanti

Šala kaže da zimsko računanje vremena počinje kad punjene paprike zamijeni – sarma. Na vrhuncu popularnosti je baš ovih dana, često je i kraljica novogodišnjeg stola. "Smotano" jelo porijeklom iz Turske, odnosno njene države prethodnice, proširilo se i drugim zemljama, što i ne čudi, s obzirom na višestoljetna turska osvajanja. Riječ sarma potječe od turskog glagola “sarmak“, što znači smotati, umotati. Iako je u Hrvatskoj najpoznatija sarma punjena mesnim nadjevom i umotana u listove kiselog kupusa, postoji još niz varijanti. 

U Hercegovini je tako popularan tzv. hercegovački japrak, vrsta sarme koja se mota u mlade listove raštike. Cetinska krajina posebna je po sinjskim arambašima, u čiji se mesni nadjev se mogu dodati (ovisno o receptu) potpuno drugačije kombinacije začina, kao što su klinčić, korica limuna i muškatni oraščić . Neke vrste motaju se u listove vinove loze ili u svježe listove kupusa.

Što se tiče drugih europskih zemalja, Mađari, primjerice, svoju sarmu završavaju s umakom od rajčice kao i Slovaci (oni svoju verziju sarme nazivaju holupky), a grčke lahanodolmathes rade se sa začinima poput kumina, metvice i kopra, a završavaju se umakom od jaja i limuna. Evo jednog od načina pripreme sarme...

 

SASTOJCI:

1 kg mljevenog mesa

2 glavice kiselog zelja

1 paket rezanog zelja

suho meso po želji

panceta po želji

hamburger špek

1 glavica češnjaka

2 glavice luka

3 šake riže

sol

papar

lovorov list

1 žličica slatke crvene paprike,mljevene

1 žličica obične slatke dimljene crvene paprike, mljevene

Foto: shutterstock

PRIPREMA:

U zdjeli pomiješati meso, nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, rižu, sol (količine po želji), papar, crvene paprike, sitno nasjeckanu pancetu. Zarezati glavicu zelja tako da se izdubi korijen te nježno odvojiti listove zelja. Oblikovati rukom male mesne loptice i zamotati ih u listove zelja. U veliki lonac slagati jedan red zamotanih sarmi, red sjeckanog zelja, red suhog mesa i hamburger špeka narezanog na malo veće komade, i tako redom. Dodati vode da pokrije sve slojeve i staviti kuhati. Kada sarma zakipi, smanjiti vatru i kuhati barem dva i pol sata. Kada se oblikuju kuglice smjese, ne trebaju se sabijati i jako pritiskati. Sarma se za vrijeme kuhanja ne miješa, tek se povremeno prodrma lonac. Ako netko voli više juhe, može se staviti više vode u lonac. Ne soliti previše, pogotovo ako je kiselo zelje dosta slano – ono će pustiti svoju sol.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije