Kad vam zafali nešto slatko, ali nemate vremena za komplicirane deserte, cheesecake rolada je savršen izbor! Brza, jednostavna, a nevjerojatno ukusna – idealna je za svaki trenutak kada želite uživati u nečemu slatkom bez previše truda. Kombinacija biskvita s kakaom, kremaste mascarpone kreme i nježnog sloja pekmeza od šumskog voća čini ovu roladu neodoljivom. Pripremite se za uživanje u ovom desertu koji je jednostavno savršen za svaku priliku! Recept je s food bloga @mrvicesastola.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 40 ml mlijeka
- 30 ml ulja
- 90 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 15 g kakaa
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Krema:
- 250 g mascarponea
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Dodatno:
- pekmez od šumskog voća ili neki drugi po želji
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete svijetlu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije, mlijeko i ulje pa dobro izmiksajte. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, prosijte ih pa dodajte u smjesu žumanjaka, sve dobro promiješajte. Na kraju, lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlijte u lim za pečenje obložen pek papirom i pecite na 180°C 12-15 minuta. Drugi pek papir pospite kakaom, na njega okrenite pečeni biskvit i uklonite papir za pečenje. Pomoću papira zarolajte roladu i ostavite da se potpuno ohladi. Za kremu, u zdjeli dobro pomiješajte mascarpone, šećer i ekstrakt vanilije. Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Ohlađeni biskvit odmotajte, prvo premažite pekmezom, zatim kremom i opet zarolajte. Stavite u hladnjak na 1-2 sata prije posluživanja.