Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Radije bez obuće i odjeće nego bez cigareta i kave ujutro

kava
Goran Stanzl/Pixsell
15.09.2010.
u 08:07

Prema povećanju cijene sirove kave, šalica kave se neće moći popiti ispod 1,5 KM

Prema neslužbenoj statistici oko 90 posto bh. građana popije dnevno barem jednu kavu. Jutarnja kavica posebice je naizbježna. Svakako dobar dio ispijača kave taj užitak ne može ni zamisliti bez dima duhana. Zbog tog jutarnjeg užitka velik broj Hercegovaca i Bosanaca će se radije odreći novih cipela, skratiti ljetni odmor za nekoliko dana, ali i umanjiti poneki obrok, međutim, ono čega se ni u najcrnjoj recesiji ne odriču jest prva jutarnja kava.

Povećane cijene

Kavopijama, kojih u BiH ima dosta, ovih dana užitak će zagorčati nove veće cijene zelenog zrna po kojem je Brazil najpoznatiji u svijetu. Naime, cijene svih vrsta kave, osim kave Grand i Doncafe, u BiH više su za 12 posto. Obrazloženo je da se do ove nepopularne mjere došlo zbog poskupljenja ovog artikla na svjetskom tržištu, kao i rasta vrijednosti dolara prethodnih mjeseci, koja se značajno povećala u odnosu na euro.
-Pijemo sve vrste pića, ali većina mladih u kafićima uglavnom ispija kave. Obična espresso kava bez mlijeka stoji od 1,25 pa do 2 KM u običnim kafićima. Naravno, tu su i druge vrste čija se cijena penje i do 3 KM. Većina nas nema takav standard da posjećuje luksuznije objekte, gdje su cijene višestruko više, tvrdi studentica iz Mostara. Također je rekla kako ipak, ponekad, odu i najekskluzivnije hotele, ali dobro pogledaju cijene prije nego što iskažu narudžbu. Prema njezinom kazivanju svaki dan redovito pije jutarnju kavu, a ostale ovise o izlasku. Tvrdi kako skoro najveći broj studenta, ali i općenito njezinih vršnjaka pije dnevno po dvije kave. Najveći broj njih uglavnom takve kave su plaćali po 1,25 KM, što ih je mjesečno stajalo oko 75 KM. Premda standardna paklica cigareta stoji od 1,8 pa do 3,7 KM, najveći broj plaća paklicu 2,5 KM. Tako mladi koji redovito uživaju u duhanskom dimu, dnevno pripale pola paklice cigareta, što im mjesečno od njihova skromnog proračuna oduzme još 37,5 KM. Tako je do sada jedan prosječan mladi čovjek za izlaske za užitak ispijanja kave uz dim cigarete mjesečno ostavljao 112,5 KM. Svakako netko na kavu i cigarete potroši i dvostruko više, a poneko i daleko manje novca. Jedno je sigurno da će uskoro mladi morati ispijati manje kave, pušiti manje ili se odreći cigareta ili povećati fond namijenjen za ovu namjenu.

Dodatno opterećenje

Premda kafići još nisu formirali nove cijene, očekivati je kako će povećanje cijena sirovine neminovno dovesti do poskupljenja toplog napitka. Sudeći prema povećanju sirove kave, šalica kave se vjerojatno neće moći popiti ispod 1,5 KM. Tako će dosadašnje ispijanje kave džep svakog mladog dodatno opteretiti za najmanje 15 KM, morat će mjesečno za ispijanje kave izdvojiti 90 KM. Oni koji uz kavu dodatno puše pola paklice cigareta dnevno iz svoga džepa će za svaku paklicu dodatno izdvojiti 15 feninga, što će mu dodatno “opteretiti” proračun za 3 KM. U grupaciji tvrde da se na tržištu pojavljuje nelojalna konkurencija koja prodaje jeftinu sirovu i prženu kavu sumnjiva sadržaja, pa se događa da se s kavom miješaju razni surogati, poput ječma i soje i na taj način obmanjuju potrošači. Zbog toga preporučuju mladima i ne samo njima, da treba izbjegavati sumnjive proizvođače.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
pressborrelli
17:58 15.09.2010.

16,03,2009 Pusac Jest pusaca tesko nagovorit on ce uvjek nesto svoje zborit Pusi mu se i kada se kupa, kad je pored njega neka zena glupa Uvjek ima odgovore svoje to sto pusi za njega dobroje. Izgovore uvijek on titi ima od nikoga savjete ne prima. Njemu uvjek cigareta stima. Bez cigare nikako ne moze prosvjetli mu pamet mili Boze. Cigara mu puno u zivotu znaci jer on uz nju svoje vrijeme traci s njom koraca i ponekad sece i neprizna da mu je to smece. Sve je drzi da mu ne pobjegne zato sanjom i u krevet legne. Samo jedan dim mu puno znaci zato cesto u sebe uvlaci, da on svoja pluca zaoblaci U sobi se od magle i nevidi njega briga dal se kome svidi. Rodjena se djeca u tom dimu guse pa se cude sto rano propuse. Cigara se kupovati mora, prvo ona onda kruva kora, za ostalo imati nemora. Kada zaspi ceka kad ce zora prvo jedna popusit se mora. Da se smiri i dojmove skupi dal je sanjo il ce da poskupi pa da opet po dzepu ga lupi. Zato prvo cigare da kupi da ugrabi jer su drugi glupi sto se nisu o tome sjetili. Steku kupit to se uvjek mora da nebude bez cigare zora. Kada dnevno kutiju popusi godisnje se jedna plata srusi. I onako puno je mjeseci kad ce njega potraziti sveci. Na nebu su svi oblaci gusti zna on zato nece da popusti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije