Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerovali ili ne

Psi zbog svog dobrog njuha mogu detektirati rak prostate

pas
07.06.2010.
u 16:00

Na testiranju u bolnici u Parizu pokazalo se da su belgijski ovčari točno identificirali 63 od ukupno 66 uzoraka muškog urina.

Psi bi mogli detektirati rak prostate zbog svog nevjerojatnog njuha, pokazuju najnovija istraživanja.

Znanstvenici tvrde kako bi psi mogli otkriti koji muškarac boluje od te teške bolesti samo da ponjuše uzorak urina. Psi nanjuše kemikalije koje se stvaraju u kancerogenim stanicama zahvaljujući svom njuhu koji je čak 100 tisuća puta jači od čovjekova. Znanstvenici vjeruju da bi korištenje pasa ili razvijanje “električnog nosa” koji može otkriti bolest moglo biti preciznije od ostalih postojećih tehnika za detektiranje tumora. Krvni test, koji mjeri razinu proteina koji proizvodi prostata, nije pouzdan. Kod dva od tri muškarca s povišenom razinom antigen proteina specifičnog za prostatu (PSA) pronađeno je da nemaju stanice raka za vrijeme biopsije, a svaki peti muškarac s rakom prostate ima normalna očitovanja na nalazima.

Istraživači u bolnici Tenon u Parizu trenirali su pse čuvare pasmine belgijski ovčar da razlikuju urin 33 različita muškarca s rakom prostate i urin zdravih muškaraca, prenosi Daily Mail. Kada su psi prepoznali bolestan uzorak, na način da su sjedili ili otrčali treneru, dobili su nagradu. Na kraju treninga, psi su točno identificirali 63 od 66 uzoraka.

– Ovi podaci sugeriraju da rak prostate može izlučiti hlapive organske spojeve koji se pojavljuju u pacijentovu urinu te da taj miris može biti specifičan za rak prostate – rekao je doktor Anthony Smith, stručnjak za rak prostate iz Američke urološke udruge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije