Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanost

Prvorođeni smatraju da su i odgovorniji. A najmlađi? Evo što znanost kaže

djeca
Foto: Getty Images
30.03.2019.
u 16:39

Globalna internetska zajednica, YouGov, provela je istraživanje koje je otkrilo da postoji značajna razlika u osobnosti najstarijeg i najmlađeg djeteta.

Ako ste stariji brat ili sestra, zasigurno mislite da ste kao prvorođeni odgovorniji i "omiljeniji", no znanost nema potvrde na to, ali ima na ovo. 

Najmlađi brat ili sestra zabavljači su u obitelji, tvrde znanstvenici.

Globalna internetska zajednica, YouGov, provela je istraživanje koje je otkrilo da postoji značajna razlika u osobnosti najstarijeg i najmlađeg djeteta. Ispitanici su zamoljeni da rangiraju svoj smisao za humor u usporedbi sa svojim bratom i sestrom, a anketirani podaci pokazali su i razinu asertivnosti, odgovornosti i vještine upravljanja.

Rezultati su pokazali da najmlađi brat uvijek pokušava zabaviti članove obitelji. Osim toga, najmlađi članovi obitelji imaju i druge karakteristike koje ih izdvajaju od drugih članova obitelji. Više su avanturističkog karaktera, opušteniji su i društveniji, ali i manje odgovorni u usporedbi sa starijom braćom i sestrama. 

Foto: YouGov
Foto: YouGov

Razlog tome je što starija braća i sestre preuzimaju odgovornije uloge, a i roditelji su manje strogi prema najmlađem djetetu.

Pokazalo se i da su najmlađi brat ili sestra i kreativniji, ali istraživanje pokazuje da starija braća i sestre imaju veći IQ od mlađih. Smatra se kako tome može biti razlog to što se roditelji više posvećuju prvom djetetu nego mlađima.

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada vidi oca bez brade

Ključne riječi

Komentara 1

MO
morska
19:54 30.03.2019.

I? Sto je novo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije