Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Preventivni pregled prostate može vam spasiti život

pregled prostate
28.11.2022.
u 06:00

Studeni je mjesec borbe protiv raka prostate, poznatiji kao Movember. Cijeli jedan mjesec posvećen je prostati zato što je rak prostate najčešća maligna bolest u muškaraca. Jednako zastupljena kao i rak dojki u žena.

Preventivni pregledi muškaraca

Sve više mlađih muškaraca pati od različitih infekcija, steriliteta i erektilnih disfunkcija, dok u starijoj životnoj dobi dolazi još i do tegoba s mokrenjem. Upravo zbog toga se želi podići svijest o potrebnoj brizi za muško zdravlje.

Kroz Movember se ističe važnost redovitih preventivnih pregleda muškaraca jer je upravo rak prostate u početku bez simptoma, a ako se otkrije na vrijeme, postotak uspješnog izlječenja je veći.

Magnetska rezonancija prostate

Današnja tehnologija nam omogućuje pravovremenu detaljnu dijagnostiku. Magnetska rezonancija prostate jedna je od takvih dijagnostičkih metoda koja je ujedno i najsuvremenija dijagnostička pretraga za rak prostate. U Poliklinici Medikol magnetsku rezonanciju prostate izvode na najmodernijim MR uređajima jakosti 3 Tesle u Zagrebu i Splitu te i 1,5 Tesla u Čakovcu. Pretraga je za pacijenta potpuno bezbolna i bez ionizirajućeg zračenja.

Kada se treba javiti liječniku?

Nakon 40-e godine života preporučuje se specijalistički pregled urologa jednom godišnje. U slučaju da u obitelji postoje već oboljeli od raka prostate, tada preventivne preglede treba početi obavljati i ranije.

Testiranje na tumorske markere

Iz krvi muškaraca može se odrediti razina tumorskog markera prostate ili PSA. Radi se o proteinu koji se nalazi u stanicama prostate, a koristi se kao tumorski marker kod ranog otkrivanja raka prostate. Vrijednosti PSA povećane su kod muškaraca s karcinomom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate kao što su: benigna hiperplazija, prostatitis, akutna retencija urina ili nakon digitorektalnog pregleda.

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja studenog 2022. godine iskoristite 30% popusta na PSA tumorski marker. Umjesto 150 kuna (19,91 €), sada po cijeni od 105 kuna (13,93€).

Za više informacija javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj telefona 072 12 12 12 ili online mailom na info@medikol.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije