Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mučnine i bol

Pretjerali ste u jelu i piću? Pomozite si vitaminima B grupe

božić, badnjak, hrana
Foto: Thinkstock
29.12.2014.
u 15:43

Nadustost i tegobe s probavom dolaze nakon neumjerenosti u jelu i piću

Među najčešćim sinonimima za posljednje dane prosinca su raznolika ukusna hrana i slastice u količinama u kojima se obično ne unose ostalih dana u godini.

Na nesreću, ova navika sa sobom ne nosi samo dobar osjećaj i uživanje u fantastičnim okusima. Teško je blagdanskoj hrani odoljeti pa mjera nerijetko prelazi preporučenu, ali i onu koja je opasna za zdravlje.

Dopustite tijelu oporavak

Nadutost, mučnine i poteškoće s probavom neželjene su posljedice blagdanskog prejedanja pa je ključno, dođe li do toga, reagirati pravilnom prehranom i poticanjem metabolizma kako bi se vratio u normalno funkcioniranje.

– Prvi i najvažniji savjet svima jest nastojati se ne prejedati, već jesti umjereno i raznoliko. Ne zaboravimo da naše tijelo nije “kanta za smeće”. Ako se i dogodi prejedanje, onda bi se idućih dana trebalo nastojati jesti namirnice koje će obogatiti tijelo potrebnim nutrijentima, što će potaknuti metabolizam i prirodnu detoksikaciju – objasnila je dipl. ing. Željana Zović, nutricionistica savjetovališta Allpel.

Kako kaže, prednost tada treba dati prirodnim namirnicama kao što su povrće, voće, žitarice, orašasto voće i sjemenke, riba, meso, jaja i hladno prešana ulja. Osim prejedanja, čest je problem posljednjih dana u godini i pretjerivanje s alkoholom. Mučnina i mamurnost ponekad ne prolaze danima, a i ove je neželjene reakcije moguće ublažiti pažljivim odabirom hrane. Alkoholna je pića, naime, uvijek bolje piti uz obrok, ali i paziti pri njihovu odabiru te prednost dati onima kvalitetnijima.

– Ako pretjeramo s alkoholom, važno je osigurati tijelu dovoljnu količinu vode i vitamina B12, koji sudjeluje u metabolizmu alkohola. Namirnice koje su jako dobar izvor vitamina B12 su sardine, losos, tuna, janjetina. Samo jednim serviranjem spomenutih namirnica zadovoljava se dnevna potrebna količina vitamina B12. Među ostalim njegovim izvorima su jogurt, sir, piletina, jaja i puretina – navodi nutricionistica.

Spas je u B vitaminu

Za one kojima je to jednostavnije, mogu posegnuti i za kvalitetnim prehrambenim dodatkom poput kompleksa B vitamina. Kako bi se ravnoteža pravilne prehrane bar djelomice održala i u blagdanskim danima koji obiluju “slatkim napastima”, uputno je dan započeti prirodno bogatim multivitaminskim napitkom kao što je zeleni miksani sok.

– Ovakvi će sokovi osigurati metabolizmu mnoštvo potrebnih prehrambenih tvari za prirodnu detoksikaciju – dodaje Zović.

Osobe koje pripaze na to da svakog dana unesu dovoljno raznolikih nutrijenata mogu imati manje straha od neželjenih posljedice tanjura ili čašice više.

>>Detoksikacija je dobra, ali nije još jedna od tehnika za mršavljenje

>>Juha od slanutka i rajčice za detoksikaciju

Komentara 1

OP
openheimer2
16:07 29.12.2014.

kakve gluposti nemre se organizam naviknut na sokove nakon žderačine, prvo treba smanjit unos hrane pa onda detox

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije