Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kavranova i Orlova stijena

Prelijepa i skrivena mjesta koja su zvijerima dom, a u koja su ljudi dobrodošli

23.11.2020.
u 13:49

Možete se šetati, voziti biciklom i obilaziti male napuštene zaselke kojih je ovdje napretek

Brod Moravice prepoznatljivo su goransko mjesto s kulom koja je nekada služila za davanje upozorenja za nailazak Turaka. Blizu je granica sa Slovenijom. Naime, splet sela i planinskih stijena tu se nadvio nad dolinom Kupe, koja omeđuje dvije države. Najatraktivnije i najpoznatije su Kavranova i Orlova stijena. Vidikovci su idealni za posjećivanje jer se do njih relativno jednostavno dolazi. Rado dolaze planinari i biciklisti, a moguć je prilaz i autom. No ipak ih nije samo tako lako doći do Kavranove stijene ili po lokalnom narječju “Kavranca”. Najprije se treba lagano provlačiti kroz naselje Šimatovo. Šume su ovdje mračne i guste pa je usred bijela dana vidljivost smanjena i začas izgubite vremensku orijentaciju. Mi smo stigli kasno popodne i činilo se kao da će nas uhvatiti mrak. Nakon prolaska kroz selo Zavrh, još dva kilometra i izišli smo na proplanak. Učinilo nam se kao da je tek svanulo. Sunce gotovo na pola neba i savršen pogled na Gorski kotar i dio Slovenije. Kupa s visine od 520 metara izgleda kao mala zelena sjajna krivulja. Divljenju i fotografiranju nema kraja.

U mjestu Zavrh je crkva i nekoliko mještana, više vikendaša. Sve kuće su obnovljene i lijepo održavane. Moguće je kao i u susjednom Šimatovu u nekima ostati i prenoćiti. Pravih stanovnika je malo, ali vikendom se poveća za nas dvoje ili troje... kažu goranski Zagrepčani Dijana i Mladen.

Možete se šetati, voziti biciklom i obilaziti male napuštene zaselke kojih ovdje ima puno. I, naravno, obići vidikovce, kamo se dolazi po energiju, kaže nam Veljko iz Rijeke, koji ovdje provodi puno vremena. Ali priznaju nam u Zavrhu, vidi se da je ovdje kraj svijeta. Nema dalje ništa osim stijena i medvjeda, koje znamo često sresti. Ovo je zapravo sve njihovo, a mi smo gosti. Tako se i odnosimo prema njima. Kada nam sjednu na kućni prag, pričekamo da odu. Slušamo goranske turističke priče. S jedne je strane lijepo, neki put imaju, kažu, osjećaj da je ovdje samo tišina glasna. Za one koji vole bijeg i biti sami, ovo je to mjesto. Sjediti sami na Kavranovoj stijeni satima privilegija je koja, uz malo volje, vremena i truda može biti i vaša. Na primjer od Brod Moravica kao planinar ići ćete sat i pol, biciklom malo manje, a i autom do stijena opet će trebati sat vremena.

Orlova stijena nalazi se nešto istočnije od Brod Moravica prema području Lukovdola. Ovaj betonski vidikovac sagradila je i uredila lokalna šumarija. Nalazi se na makadamskom putu prema selima Male Drage i Razdrto. Prilaz je moguć i iz Vrbovskog. Do same Orlove stijene još treba s prometnice ići pješke oko 15 minuta. Ovo su mjesta za posjet i nema mnogo ljudi, a opet nisu ni toliko daleko. Na sat-dva od Zagreba ili Rijeke. Stvoreno za odmor, a opet možete biti aktivni i nešto vidjeti. Nakon obilaska vidikovaca najljepši je doživljaj sići u dolinu Kupe te potom obići mjesta koja ste netom prije gledali kao s neba.

Najljepša cesta uz Kupu ide od Blaževaca, sela uzvodno do Goršeta. Na Kupi je veliki slap, nekoliko kuća, crkva i groblje. Jedna je uređena za iznajmljivanje. Djeluje kao lijek za odmor.

Zbog ugodne klime koja struji preko Risnjaka od mora riječnim tokom često stiže topao zrak pa sve uspijeva, posebno krumpir, a od voćki odlične su šljive i kruške. Nekoliko je pješčanih sprudova, a jedan od njih izgleda kao morska plaža. Dug je stotinjak metara, ovdje je Kupa idealna za boravak u sva godišnja doba. Osim biciklizma i hodanja uz Kupu popularan je kanuing i rafting niz rijeku. Ostalo su sve šume i stijene. Ipak smo u Gorskom kotaru. Tek je pokoji proplanak uz naselja. Dalje od Goršeta nema ceste, već postoji staza. No po njoj se može do sela Donje i Gornje Drage, koja su udaljena još četiri kilometra. Nakon tih sela može se uspeti do Brod Moravica i naših vidikovaca.

Najljepša cesta uz Kupu ide od Blaževaca, sela uzvodno do Goršeta, gdje je na Kupi veliki slap, nekoliko kuća, crkva i groblje. Jedna je uređena za iznajmljivanje. Kao stvorena je za odmor. Zbog klime koja struji preko Risnjaka od mora riječnim tokom često stiže topao zrak pa ovdje uspijevaju voće i povrće.

Foto: Dražen Breitenfeld

Sjediti sam na Kavranovoj stijeni neopisiv je doživljaj

Foto: Dražen Breitenfeld

Vidikovac na Orlovim stijenama nalazi se na makadamskom putu prema selima Male Drage i Razdrto

Foto: Dražen Breitenfeld

Možete se šetati, voziti biciklom i obilaziti male napuštene zaselke kojih ovdje ima puno. I, naravno, vidikovce, kamo se dolazi po energiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije