Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEALNO RJEŠENJE

Prekvalifikacijom osigurajte posao u turizmu i sigurnu budućnost

turizam
Foto: Privatni album
1/5
12.06.2017.
u 13:03

Prekvalifikacija je potpuno uobičajena u zapadnim zemljama, a u posljednje vrijeme srećom i kod nas jer život donosi mnogo toga, ne može se biti vezan uz jednu profesiju već treba konstantno učiti, mijenjati se i razvijati. Zato nije rijetkost odlučiti se za promjenu struke...

Kako bi se dugoročno u turizmu osigurali kvalitetni radnici, Ministarstvo turizma radi na realizaciji Regionalnih centara kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam koji bi nudili potrebna stručna znanja i vještine. Njihov cilj je modernizacija strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada te podizanje njegove kvalitete u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje. Prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine u Hrvatskoj bi trebalo biti između pet i sedam centara kompetencija, raspoređenih po cijeloj zemlji.

Ne treba se vezati uz jednu profesiju

Vrijedni su 30 milijuna eura, a novac za njih osiguran je iz fondova Europske unije. Konkretno, centri su srednje škole u kojima će se kroz praktikume u kabinetima učiti struci, a svima će se omogućiti i željena prekvalifikacija, nužna za ispunjavanje potrebnih kriterija pri pronalasku posla u turističkom sektoru. I to je ono ključno.

Prekvalifikacija je potpuno uobičajena u zapadnim zemljama, a u posljednje vrijeme srećom i kod nas jer život donosi mnogo toga, ne može se biti vezan uz jednu profesiju već treba konstantno učiti, mijenjati se i razvijati. Zato nije rijetkost odlučiti se za promjenu struke...

Uvjerljivo najbolji način za prekvalifikaciju, odnosno, najbrži, svakako je onaj putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Jer, traje oko tri mjeseca i samim time idealan je svima koji žele spremni dočekati turističku godinu. Na taj način godišnje se može prekvalificirati do pet tisuća osoba, ali to se ne odnosi nužno za zanimanja iz turističkog sektora, što znači da se treba okretati i drugim oblicima prekvalificiranja, kojih svakako ne nedostaje.

Primjerice, to se može i kroz strukovne škole vezane uz ugostiteljstvo i turizam, ali i razne edukacije ili tečajeve koji ispunjavaju kriterije potrebne za obavljanje prekvalifikacije.

'Prekvalifikacija mi se isplatila'

A jedna osoba koja se odlučila ići tim putem jest i Denis Uhora (31) iz Zagreba.

- Završio sam Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i ubrzo shvatio da kao politolog ne mogu računati na mirnu budućnost. Nisam znao da će me put odvesti prema turizmu, ali sve se dogodilo poprilično iznenada. Prije pet godina prijatelj mi je preporučio otići s njim na Zrće raditi kao perač suđa u jednom klubu, ali uz to sam skupljao i čaše. Uglavnom, radio sam sve što treba. Naravno, nisam bio zadovoljan jer skupljati čaše i prati suđe nije bilo nešto što sam zamišljao kao idealan posao za sebe - kroz smijeh prepričava Denis pa nastavlja:

Turisti su pohrlili na Jadran i trebaju kvalitetnu uslugu
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

- Jednu večer uhvatio sam malo zraka, sjeo i u oči mi je upao koktel majstor, oko kojeg se vrtjelo najviše ljudi, ali i napojnica. Ništa, pitao sam čovjeka malo više o poslu koji radi i doznao da je diplomirani ekonomist, a koktelima se počeo baviti kasnije u životu nakon završenog tečaja. Jer, posla ima, dobri koktel majstori uvijek su traženi, posebno sad kad je u Hrvatskoj sve više turističkih lokacija na kojima se okuplja mlađa generacija, ali i svi oni željni noćne zabave. I tako, vratio sam se u Zagreb, upisao tečaj, prošao sve moguće edukacije i nakon šest mjeseci krenuo tražiti posao. Eto, radim već četvrtu godinu kao sezonac, bio sam na Hvaru, u Makarskoj, Ugljanu i sad u Poreču. Prednost mi je što govorim engleski, a služim se talijanskim i njemačkom. Uloženo vrijeme i novac višestruko su mi se isplatili, ne mogu se požaliti. Upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi, egzistencija mi više nije pod znakm upitnika i mogu otvoreno reći da volim to što radim.

Dakle, jasno je da postoje razni načini kako se prekvalificirati, samo treba zacrtati cilj i ne odustajati. Ni novac pritom nije izgovor jer upravo zahvaljujući Ministarstvu turizma i HZZ-u, postoje besplatni programi prekvalifikacija, kojima se svakome osigurava radno mjesto u turističkom sektoru.

- Svi možemo živjeti od turizma, samo toga još uvijek nismo dovoljno svjesni - za kraj je rekao Denis i teško da se na to ima što dodati...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije