Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što mislite?

Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?

Shutterstock
25.11.2022.
u 07:00

Znanstvenik za hranu, Paul Dawson rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija

Sljedeći put kad vam ispadne komad hrane na tlo, a vi otpuhnete kosu i prašinu i pomislite na pravilo pet sekundi, možda biste željeli ponovno razmisliti o stavljanju te hrane u usta. Iako vam pravilo od pet sekundi daje dopuštenje da jedete hranu nakon što je bila na tlu manje od pet sekundi, to je uglavnom mit, piše Lifesavvy

Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta!

1/16

Znanstvenik za hranu, Paul Dawson rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija, a da količina ovisi o tome koliko je pod čist, ne o tome koliko dugo hrana tamo stoji. I iako se sve površine razlikuju po čistoći, nije sva hrana sigurna za jelo nakon što padne. Na primjer, vlažna kriška voća je podložnija skupljanju bakterija nego suha hrana.

Ako pojedete hranu koja je pala na pod, neće vam nužno naštetiti. Sve ovisi o površini (i vrstama mikroorganizama na toj površini) kao i o zdravlju osobe koja jede ispuštenu hranu. Prema Healthlineu, moguće bolesti koje se prenose hranom mogu se dobiti ako je hrana bila u doticaju s podom. Komplikacije uključuju trovanje hranom, salmonelu, norovirus i infekciju stafilokokom. Iako ste sigurni i zdravi, ne želite li biti oprezni oko ovoga?

Dakle, ako imate tendenciju da često ispuštate hranu na pod, najbolja stvar koju možete učiniti je održavati te podove blistavo čistima ili možda skuhati malo više, za slučaj da vam dio ispadne.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:56 25.11.2022.

Dobro McSmećenalds plaća za ovakve reklame🤣🤣🤣🎸🎸

Avatar Psychlist
Psychlist
10:23 25.11.2022.

Ako se ne radi o kuhanoj hrani onda smo izvjesno samo dodali koju bakterijsku kulturu više na namirnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije