Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pranje suđa aktivnost je koja pokreće mozak - baš poput križaljke i mozgalice

Slično je s kuhanjem, vrtlarstvom i čišćenjem doma.
23. ožujka 2021. u 10:27 2 komentara 7481 prikaza
Foto: Shuttershock

Dean i Ayesha Sherzai, neurolozi iz SAD-a nedavno su otkrili da pranje suđa pozitivno djeluje na mozak i kognitivne funkcije - poput rješavanja križaljke i mozgalice. 

Kako prenosi MBG, rekli su da je razvijanje pažnje nužno za održavanje zdravlja mozga, a pranje suđa pomaže upravo u tome - da se potpuno fokusiramo. "Ako je pažnja narušena, narušeno je puno drugih stvari poput pamćenja i izvršavanja određenih zadataka. Važno ju je jačati koliko god možete dok ste mladi, a mozgalice, križaljke i zagonetke nisu jedine metode. Pomažu i neki svakodnevni zadatci koje radite, poput pranja posuđa", rekao je Sherzai.

Sami napravite sredstvo za čišćenje prozora prije proljetne generalke!

Dok stojite u kuhinji i perete prljave tanjure, vilice i noževe, potpuno ste usredotočeni na to. Održavate oštrinu pažnje, a to je ključno za funkcioniranje mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više i više pogođen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine, otkrili su liječnici.

Naravno, nije toliko riječ o načinu na koji perete posuđe i o samom činu pranja već o usredotočenosti na zadatak, a mnogi ljudi reći će da ih pranje posuđa također opušta i da ne razmišljaju ni o čemu drugom u tom trenutku.

"Slično je i s kuhanjem, pazite na svaki korak i samo ste koncentrirani na to. Ove aktivnosti su poput meditacije, ne mislite ni na što drugo. To je sjajan primjer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari", rekla je Ayesha.

Osim što je dobro za fokus, pranje suđa može vam produljiti život:

1 / 3
pranje suđa
Američke palačinke s tamnom čokoladom Tamna bi čokolada zbog utjecaja na mozak trebala biti dio svakodnevne prehrane, kaže nutricionist Zanimljivo Trošenje putem kreditne kartice u mozgu potiče istu kemikaliju kao - kokain Činjenice Svjetski dan joge: Za što je sve dobra aktivnost koja je doživjela veliku popularnost tijekom pandemije?
Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Skviki3:

    Ja samo jedno sigurno znam. Kad posle posla (mehaničar) nisam mogel oprat ruke kak treba, obavezno sam ženi opral suđe.