Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kažu stručnjaci

Pranje suđa aktivnost je koja pokreće mozak - baš poput križaljke i mozgalice

Shuttershock
23.03.2021.
u 10:27

Slično je s kuhanjem, vrtlarstvom i čišćenjem doma.

Dean i Ayesha Sherzai, neurolozi iz SAD-a nedavno su otkrili da pranje suđa pozitivno djeluje na mozak i kognitivne funkcije - poput rješavanja križaljke i mozgalice. 

Kako prenosi MBG, rekli su da je razvijanje pažnje nužno za održavanje zdravlja mozga, a pranje suđa pomaže upravo u tome - da se potpuno fokusiramo. "Ako je pažnja narušena, narušeno je puno drugih stvari poput pamćenja i izvršavanja određenih zadataka. Važno ju je jačati koliko god možete dok ste mladi, a mozgalice, križaljke i zagonetke nisu jedine metode. Pomažu i neki svakodnevni zadatci koje radite, poput pranja posuđa", rekao je Sherzai.

Sami napravite sredstvo za čišćenje prozora prije proljetne generalke!

Dok stojite u kuhinji i perete prljave tanjure, vilice i noževe, potpuno ste usredotočeni na to. Održavate oštrinu pažnje, a to je ključno za funkcioniranje mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više i više pogođen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine, otkrili su liječnici.

Naravno, nije toliko riječ o načinu na koji perete posuđe i o samom činu pranja već o usredotočenosti na zadatak, a mnogi ljudi reći će da ih pranje posuđa također opušta i da ne razmišljaju ni o čemu drugom u tom trenutku.

"Slično je i s kuhanjem, pazite na svaki korak i samo ste koncentrirani na to. Ove aktivnosti su poput meditacije, ne mislite ni na što drugo. To je sjajan primjer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari", rekla je Ayesha.

Osim što je dobro za fokus, pranje suđa može vam produljiti život:

1/3

Komentara 2

SK
Skviki3
12:33 23.03.2021.

Ja samo jedno sigurno znam. Kad posle posla (mehaničar) nisam mogel oprat ruke kak treba, obavezno sam ženi opral suđe.

MO
montello
17:27 23.03.2021.

Tocno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije