Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klinika Dentum

Postaju li zubni mostovi i proteze stvar prošlosti?

29.07.2019.
u 08:00

Istražili smo sve o zubnim implantatima, novom doživotnom rješenju dentalnih problema!

Zubna implantologija posljednjih je godina postala vodećom granom dentalnog turizma i dentalnih zahvata općenito. Ljudi iz cijeloga svijeta dolaze u hrvatske dentalne klinike kako bi zauvijek riješili dentalne probleme. Manjkavost samo jednog zuba i estetski narušen osmijeh mogu izazvati brojne psihološke i zdravstvene smetnje. Nesigurnost, manjak samopouzdanja, utjecaj na poslovni i društveni život samo su neke od nuspojava lošeg stanja zubi. Danas ih samo jednim implantološkim zahvatom možete riješiti! Znači li to da keramički zubni mostovi i ostala protetska rješenja odlaze u povijest?

Što je to zubni implantat?

Najjednostavnije rečeno zubni implantat je umjetni zubni korijen koji se ugrađuje kirurški. Takav zamjenski zub se ponaša i izgleda jednako kao i prirodni zub, osim što je garancija na njegovu trajnost doživotna! Izrađuje se od titana i keramičkog materijala kako bi bio što izdržljivija i što vjernija kopija prirodnog zuba. Dentalna implantološka kirurgija bazira se na zamjeni korijena zuba titanskim vijcima i najbolja je alternativa zubnim protezama i mostovima koji često nisu dobra opcija za rješavanje nedostatka prirodnih zubnih korijena. Koji je implantat najbolji za vas ovisi o stanju vaše čeljusti.

Zašto je bolji od zubne proteze?

Svi oni koji su imali priliku zubnu protezu ili most zamijeniti implantatima kažu kako je razlika velika.

- Glavna prednost implantata je njegova čvrsta podrška zbog toga što se titan, od kojeg je implantat izgrađen, spaja s čeljusnom kosti, tj. čvrsto zacjeljuje uz nju pa ne može doći do dislokacije, žuljanja, neugodnog škripanja i svih onih nuspojava koje su se događale korisnicima zubnih proteza, pojasnio je dr. med. dent. Petar Bago, vodeći stručnjak iz ovog područja. S njim se složila i četrdesetogodišnja Marija Šimić, kojoj je stručni tim Klinike Dentum predvođen dr. Bagom, vratio osmijeh kojeg je izgubila u trudnoći.

- Kod gđe. Marije je, kao i kod većine osoba koje nisu prakticirale skidanje zubne proteze noću, došlo do infekcije gljivom Candidom albicans što je rezultiralo palatitisom, odnosno upalom nepca – nadodao je dr. Bago. Osim toga, Marija je naglasila kako joj je nošenje zubne proteze od prvog dana stvaralo nelagodu i kako njen osmijeh nije izgledao prirodno.

- Osim palatitisa česta nuspojava nošenja proteze je i dekubitalni ulkus koji se pojavljuje na sluznici grebena ispod proteze, češće donje. Zbog bolnog ulkusa pacijent nije u stanju nositi protezu i normalno jesti, a on nastaje resorpcijom kosti ispod proteze pa ona nakon nekoliko godina više ne odgovara čeljusti po kojoj je bila prvotno napravljena, a može nastati i ako proteza na samom početku nije dobro napravljena – objasnio nam je doktor.

Koji su nedostatci zubnih mostova?

Zubni most je protetski nadomjestak koji popravlja oštećeni zub ili popunjava praznine gdje nedostaju tri ili četiri zuba. Često je on i jedino rješenje dentalnog problema. Tako se ugradnjom zubnog mosta koji može biti napravljen od keramike, s ili bez metala poput zlata ili čelika, zaobilazi nošenje zubne proteze. Iskustva pacijenata s ugrađenim zubnim mostovima uglavnom su pozitivna, no u nekim se slučajevima uslijed nedovoljne oralne higijene mogu javiti infekcije i upale zubnog mesa. Kod metal keramičkog zubnog mosta, javlja se i estetski problem zbog metalnog ruba koji s vremenom postaje vidljiv pa desnima daje sivkastu boju. Ta je nuspojava češća kod pacijenata s tankim i osjetljivim zubnim mesom, dok su keramički zubni mostovi izrađeni od cirkona ili litij disilikatnih kristala kvalitetniji i estetski ljepši jer ne narušavaju prirodnost i svjetlinu zubi.

- Ključni nedostatak obje vrste protetskog rada, i zubne proteze i mosta, je njihov rok trajanja. Odnosno, s vremenom ih je potrebno mijenjati nakon 10-15 godina što iziskuje i velike financijske izdatke. Osim toga, oba rješenja zahtijevaju dobru oralnu higijenu, ali bez obzira na sve uvijek kod pacijenta stvaraju osjećaj stranog tijela u ustima – naglasio je dr. Bago. Zubni implantati, za razliku od zubnih mostova ne utječu na susjedne zube. Prilikom postavljanja mosta uvijek je potrebno brusiti potpuno zdrave zube, što s implantatima nije slučaj.

Kako riješiti dvojbu: keramički zubni most ili zubni implantat?

Želite riješiti nedostatak jednog ili više zuba, a ne znate koju opciju odabrati? Dugogodišnje iskustvo osoblja Klinike Dentum može vam pomoći u rješavanju nedoumice.

Implantatima možete nadomjestiti manjak jednog, više zuba ili sve zube u čeljusti. Ovisno o vašem cjelokupnom zdravstvenom i dentalnom stanju Dentumov stručni tim će pronaći najbolje rješenje za vas.

-To je najbolje zamjensko implanto-protetsko rješenje u slučaju nedostatka jednog zuba jer ugradnjom implantata ne moramo brusiti prirodne zube, kao što bi to bilo slučaj s ugradnjom mosta. Implantat je u slučajevima kada nemamo dovoljno prirodnih zubi za most i jedino moguće fiksno rješenje – kaže dr. Bago.

Za zubni most odlučit ćete se ako vam nedostaje više zubi u nizu i kada su zubi koji će poslužiti kao nosači budućeg zubnog mosta već liječeni. Most se stavlja i u slučajevima kada nema dovoljno mjesta ili kosti za implantate. Ako su zubi već prethodno bili obrađivani, tj. brušeni, most je najbolje rješenje.

- Pacijent Tomislav Vidović želio je riješiti nedostatak 4 zuba. Uz to je imao lošu oralnu higijenu, a zubi koji su trebali biti nosači budućeg mosta imali su liječene korijenske kanale. Uz takvo stanje i činjenicu da je maksilarni sinus bio vrlo blizu ruba čeljusti ugradnja mosta bila je najbolje rješenje, primjerom nam je dr. Bago objasnio kada most ima prednost nad implantatom.

- Ako, pak, nedostaju ta dva zuba, pacijent ima odličnu higijenu i ostatak usne šupljine je u savršenom stanju, a zubi koji bi trebali biti nosači budućeg mosta su intaktni, odluka je na strani implantata, zaključio je.

Ukratko, prednosti implantata pred drugim dentalnim rješenjima su brojne. Implantati su nepomični i uz njih ste uvijek sigurni da je sve na svojem mjestu što kod gore dva navedena rješenja nije slučaj. Ne narušavaju zubnu strukturu kao što je slučaj pri ugradnji mosta jer se ne oslanjaju na susjedne zube kako bi dobili potporu. Na taj se način čuva i kontura lica i oblik čeljusti. Njihovo nošenje i izgled je potpuno prirodan pa možete biti opušteni u svakom trenutku. Dentalna higijena je ista kao i kod prirodnih zubi, bez skidanja i čišćenja kakvo zahtijeva zubna proteza, a niste ni izloženi propadanju zuba što je jedna od glavnih nuspojava ugradnje keramičkog mosta.

Kako je moguće dobiti osmijeh u samo 24 sata?

Dentalna medicina toliko je napredovala da je dobivanje novog osmijeha i samo 24 sata itekako moguće! All-on-4® metoda jedna je od najčešće izvođenih metoda Klinike Dentum, a riječ je o minimalno invazivnom zahvatu kojim se nadomještaju svi zubi u čeljusti sa samo četiri visokokvalitetna Nobel Biocare implantata. Zahvat je idealan za sve koji su izgubili prirodne zube, a nemaju dovoljan volumen kostiju za ugradnju implantata.

- Imao sam jako loše zube, godinama nosio protezu i živio u uvjerenju kako moja čeljust nije u stanju podnijeti ugradnju implantata. Nakon besplatnog pregleda u Klinici Dentum odlučio sam se za All on 4 metodu i ta mi je odluka promijenila život – posvjedočio nam je Petar Torlak, još jedan zadovoljni pacijent koji je uz pomoć Dentum tima riješio svoje probleme. – Sve se odigralo brzo, bezbolno, oporavio sam se u samo nekoliko dana i što je najvažnije dobio doživotnu garanciju na svoj novi osmijeh koji izgleda savršeno prirodno, nadodao je gosp. Petar.

Postoje li rizici vezani za implantološku kirurgiju?

- Kao i kod svakog zahvata u medicini, rizici postoje, posebice ako se ne slijede propisani protokoli za ugradnju implantata. Problemi su rijetki, a kada se dogode obično su manji i lako se liječe – naglasio je dr. Bago. Prije ugradnje je potrebno osigurati da usna šupljina bude zdrava kako čeljust ne bi odbacila implantat. Osobe slabijeg imunološkog sustava i pušači, više su izloženi tom riziku. U našoj klinici radimo samo s najkvalitetnijim materijalima i Nobel Biocare i Straumann implantatima iza kojih stoji preko 40 godina provjerene kvalitete, istraživanja i razvoja materijala, nadodao je.

Osvijestili ste svoj dentalni problem i trebate rješenje?

Nedostaje vam jedan, više ili svi zubi? Trebate estetsku korekciju? Ne znate kome se obratiti? Na tržištu postoje tisuće ordinacija, ali kako prepoznati najbolju? Prilikom izbora stomatološke klinike uvijek se vodite njenim iskustvom, tehnologijom i kvalitetom rada. Raspitajte se o materijalima, opremljenosti dentalnog laboratorija, kontinuiranoj edukaciji liječnika, tražite preporuke prijatelja…Dentum je vrhunska stomatološka klinika koja koristi najsuvremenije tehnike i najkvalitetnije materijale. Iza stručnog tima Klinike Dentum stoji na tisuće vraćenih osmijeha i dugogodišnje iskustvo ugradnje zubnih implantata i protetike na njima. Bez obzira jeste li kandidat za fiksno, mobilno ili kombinirano protetsko rješenje zahvati se u Klinici Dentum izvode brzo, efikasno, kvalitetno, minimalno invazivno i uz brz oporavak.

Proces planiranja ugradnje zubnih implantata, zubnog mosta ili All-on-4 metoda podrazumijeva multidisciplinarni pristup stanju svakog pacijenta. U Klinici Dentum sveobuhvatni stomatološki pregled možete obaviti na jednom mjestu, a tijekom svakog koraka postupka imat ćete svu potrebu njegu i stručnu pomoć.

- Svaki pacijent dobiva individualan pristup i personalizirani plan terapije. Nikada se ne upuštamo u zahvat bez prethodne analize zdravstvenog stanja pacijenta i njegovih životnih navika, te na osnovi toga nudimo nekoliko opcija. Naravno, uvijek se odlučujemo za onu najbolju, koja će dati dugotrajne i odlične rezultate, naglašava dr. Bago.

Kontaktirajte Kliniku Dentum i zakažite termin besplatnog pregleda. Stručni tim, vrhunski dentalni brendovi, najmodernija tehnologija i obiteljska atmosfera stoje na usluzi vašem osmijehu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije