Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koja sreća...

Pohvalila se na TikToku: 'Na romantičnoj večeri sam u kamenici pronašla biser!'

TikTok/@keniamac
29.03.2023.
u 14:30

"Sitan je, sitan, ali je biser", kaže ona, a mnoge je oduševilo njeno otkriće koje nije tako često u ovakvim situacijama jer jestive školjke u pravilu ne proizvode bisere.

"Upravo jedemo kamenice i iz jedne je izašao biser", ushićeno je na svom TikToku objavila Meksikanka Kenia Mac sa večere iz ribljeg restorana u Dallasu. Baš kad njihova večer nije mogla biti savršenija, opisala je kasnije, u svojoj je porciji kamenica pronašla sjajni predmet, a nakon pomnijeg je promatranja shvatila da je biser koji je stajao u toj 'pretpovijesnoj kutiji za prstenje'. TikTok snimka njenog pronalaska ima više od 770.700 pregleda, a prikazuje Mac kako drži malenu u ruci drži bijelu kuglicu dok se čudi svojoj sreći.

"Sitan je, sitan, ali je biser", kaže ona, a mnoge je oduševilo njeno otkriće koje nije tako često u ovakvim situacijama jer jestive školjke u pravilu ne proizvode bisere. Riječ je naime o potpuno drugoj porodici Ostreidae, dok su biserne kamenice dio porodice Pteriidae. Druga raširena zabluda jest da se biseri formiraju kad zrno pijeska ili šljunka ostane zarobljeno unutar kamenice, a da je to istina, biseri bi bili uobičajeni, a ne visokocijenjena rijetkost. Svijet kamenica prepun je šljunka: žive u pijesku, a život provode neprestano ga usisavajući i izbacujući, i to bez imalo problem.

Biseri se stvaraju kad u kamenice dospiju ozbiljniji uljezi što mogu biti mali komadići krhotina — komadići kosti, ljuštura ili koralja — ali najčešće se ipak radi o nečem značajnijem. Kamenice napadaju raznorazni paraziti, uključujući i neke vrste crva, spužvi i školjaka, koji probijaju ljušturu kamenice. Uslijed takve ozbiljnije iritacije dolazi do nastanka bisernica.

@keniamac @Benjamín Zamora ♬ sonido original - KENIA MAC

Nakon što je kamenica napadnuta, ona počinje izolirati parazita okružujući ga takozvanom »bisernom vrećicom«. Cijela je unutrašnjost kamenice prekrivena organom koji se naziva plašt koji luči posebnu tvar, takozvanu madreperla. Ova se divna tvar još naziva i sedefom, čvrsta je, a istovremeno podatna i raskošna te nastaje sabijanjem kristala kalcij karbonata između slojeva organske izlučevine slične keratinu. Neprijateljskog uljeza obavija slojevima i slojevima sedefa, a krajnji je rezultat toga biser, piše Znanost blog.

"Izašao je kao pobjednik", komentirao je jedan pratitelj, a drugi je napisao: "Račun je već plaćen." “Konobarica pet minuta prije nego što je dala tanjur: ‘Gdje su nestali biseri s moje narukvice?'”, našalio se netko. A premda Mac još nije dobila službenu procjenu vrijednosti morskog dragulja, prema Pearl Sourceu potencijalno bi mogao postići vrijediti i oko tisuća dolara, prenosi NY Post. Inače, vjerojatnost pronalaska bisera u školjkašu izuzetno je rijetka, a samo jedna od 10.000 kamenica krije ovo oceansko blago.

 

Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije