Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slažete li se vi?

Objavljen popis ‘50 najboljih pizza na svijetu’: Ne slažu se svi s prvim mjestom

Shutterstock
29.03.2023.
u 12:30

Ne iznenađuje da je svaki nadjev u top 10 njih nastao u Italiji, gdje je prvi zabilježeni spomen moderne pizze zapisao pjesnik i esejist Benedetto di Falco još davne 1535. godine

Gurmani su ostali podijeljeni oko novog popisa "najboljih pizza na svijetu", a neki su taj poredak nazvali "lažnim" i "pogrešnim". Popis je tako na sam vrh stavio jednostavnu, ali gotovo svima omiljenu pizzu, Margheritu. Kultno jelo porijeklom iz Napulja u stopu prati Pizza Napoletana na drugom mjestu, a Pizza Quattro Formaggi na trećem je, piše Mirror.

Ne iznenađuje da je svaki nadjev u top 10 njih nastao u Italiji, gdje je prvi zabilježeni spomen moderne pizze zapisao pjesnik i esejist Benedetto di Falco još davne 1535. godine. Popis, koji je sastavio online turistički vodič Taste Atlas, također je stavio pravokutnu Pizzu al taglio na četvrto mjesto, a pizzu s cherry rajčicom, odnosno Caprese pizzu, na peto mjesto.

– Lažna lista! Gdje je pržena pizza? – napisao je jedan korisnik, no ta se pizza na kraju našla na 27. mjestu. Ta hrskava pizza naziva se još i Fritta.

– Svi znamo da je najbolja pizza ona prava, originalna – komentirala je druga osoba, dok je treća rekla da je njoj najdraža pizza sa salamom.

"Gdje je havajska pizza? Trebala bi biti barem među 10 najboljih", požalila se četvrta osoba, dok je peta samo dodala: "Ovaj popis je sasvim pogrešan."

Prema Taste Atlasu, pizza Margherita bila je pripremljena za kraljicu Margheritu Savojsku, tijekom njezina posjeta Napulju 1889. godine. Jelo, sa svjetlocrvenim rajčicama, kremasto bijelom mozzarellom i lisnatim bosiljkom, trebalo je predstavljati boje talijanske zastave, a kraljica je navodno bila vrlo impresionirana. Kuhar Raffaele Esposito iz pizzerije Brandi, koji je zaslužan za stvaranje pizze, nazvao ju je po kraljici. Međutim, podrazumijeva se da preljev datira barem iz 1866. godine, mnogo godina prije kraljevskog posjeta kraljice Margherite koji je stvorio povijest.

Novi hit na TikToku: Ovaj bizaran recept s kiselim krastavcem isprobali su samo najhrabriji!

Ključne riječi

Komentara 3

ID
ivo.dzinic
07:43 30.03.2023.

Ako nije sa feferonima pizza je bezukusna.

ĆA
ĆanotaKrljo
15:03 29.03.2023.

ovo mi nema veliku vrjednost ... dajte vi nama . gdje rade najbolji majstori PIZZA ...

AL
alphastrike
15:15 29.03.2023.

samo miješana i seljačka...ostalo su izmišljanja...pogotovu "vegetarijanska"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije