Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlično rješenje

Pocrvenili ste na suncu? Ovaj prirodni proizvod pomaže u ublažavanju opeklina kad se ona ohladi

shutterstock
13.08.2021.
u 07:00

Bogato masnim kiselinama i antioksidansima, arganovo ulje čini učinkovitu masku za omekšavanje kose, nježno sredstvo za čišćenje, a ali je i izvrstan izbor za oporavak od opeklina od sunca

Koja su najbolje rješenja za opekline od sunca? Većina ljudi koristi aloe veru ili jogurt, ipak su to neki od najstarijih metoda. No, jeste li znali da je arganovo ulje odlično rješenje za ublažavanje opeklina?

Bogato masnim kiselinama i antioksidansima, arganovo ulje učinkovita je maska za omekšavanje kose, nježno sredstvo za čišćenje, a ali je i izvrstan izbor za oporavak od opeklina od sunca, kako piše MindBodyGreen.

Stavljate led na opekline? Ovo su najčešće pogreške kada primjenjujete prvu pomoć:

1/3

Ispostavilo se da se arganovo ulje stoljećima koristi za sprječavanje oštećenja od sunca, zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju. Jedno je istraživanje čak otkrilo da arganovo ulje štiti od UV oštećenja i hiperpigmentacije. To nije zamjena za odgovarajuću kremu za sunčanje, ali vrijedi spomenuti njegove učinke u borbi protiv UV zraka.

Što se tiče umirujućih učinaka opeklina od sunca, arganova protuupalna svojstva čine ga vrhunskim tretmanom za popravak kožne barijere, a studija na životinjama pokazala je da bi se primjenom arganovog ulja mogao ubrzati zacjeljivanje rana kod opeklina drugog stupnja. Da ne spominjemo, ulje je također puno masnih kiselina koje mogu pomoći u povećanju razine vlage u koži, što je posebno korisno kada se opekline od sunca počnu ljuštiti.

Kako ga koristiti?

Dermatologinja Whitney Bowe objasnila je da je kod tretmana s arganovim uljem važno prvo odabrati pravo 100% arganovo ulje. Također biste trebali znati da arganovo ulje ne djeluje na svježe opekline. 

Ulje je okluzivno, što znači da može zarobiti svu toplinu u vašoj koži i zapravo pogoršati opekline od sunca. Kao što Bowe pojašnjava, trebali biste pokušati izbjeći sva ulja ili bilo što teško masno dok se ne ohladi na dodir. Kad se opeklina potpuno ohladi, tada je argan odličan lijek.

Širi se strahoviti toplinski val sa Sjeverne Afrike na jug Europe:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije