Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAR PRIRODE

Po zdravlje na Kraljičinu plažu u romantični Nin

Nin
Foto: TZ Nin - Marin Stulić
1/3
01.07.2019.
u 10:00

Koristi se kod reume, bolesti kože, ginekoloških smetnji, celulita...

I ove godine brojni domaći i strani posjetitelji koji muku muče s reumatološkim tegobama, cirkulacijom, celulitom... spas će potražiti u ljetnoj peloidnoj ambulanti, u ninskom blatu na prekrasnoj pješčanoj Kraljičinoj plaži, usred lagune. Iz Zadra je organiziran autobusni prijevoz – u 7 s Branimirove obale – a na Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije zadarske Opće bolnice pacijenti i svi ostali zainteresirani mogu dobiti sve informacije.

Način terapije definira se na terenu, u Ljetnoj klinici na otvorenom, kamo pacijenti dolaze s uputnicom i liječničkom dokumentacijom. Nerijetko se priključuju i turisti koji su čuli o ljekovitom ninskom blatu pa oni participiraju za terapije koje traju od 8 do 13 sati, a provode ih fizioterapeuti i liječnici pod čijim se nadzorom blato koristi jer se ono ne smije nanijeti na cijelo tijelo niti na koži može ostati satima. Terapija u pravilu započinje jutarnjom tjelovježbom, nakon čega se peloid stavlja na tijelo, a zatim nakon pola sata ispire, kada se osuši. Produljenje terapije uključuje i plivanje u toplom moru lagune, a da bi rezultati bili bolji, terapija se ponavlja dva puta u danu. Sama terapija traje od minimalno deset do maksimalno 20 dana. Nalazište ljekovitog blata, čije su blagodati prepoznali još stari Rimljani, smješteno je u prirodnoj oazi plitkih, dugih i pješčanih obala i odvojenih od izravnog prometa. U Ninu se ujedno nalazi i najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj, volumena od 120.000 kubnih metara. Rehabilitacija se provodi tijekom srpnja i kolovoza, no zna započeti i potkraj lipnja te potrajati i dio rujna, ovisno o vremenu. Osobe koje imaju problema s tlakom, srcem i krvožilnim sustavom moraju se obavezno konzultirati s liječnikom prije i tijekom terapije.

Foto: TZ Nin - Marin Stulić

Samo ninsko blato pomaže kod funkcionalnih oštećenja i bolesti lokomotornog sustava, upalnih reumatskih bolesti, metaboličkih koštanih bolesti, izvanzglobnog reumatizma, deformacija kralježnice, kožnih bolesti, pogoduje u liječenju ginekoloških oboljenja, a koristi se i za poboljšanje tonusa kože te otklanjanje celulita.

Do sada je napravljeno više analiza ljekovitog blata iz Nina, učinili su to stručnjaci za peloid Medicinskog fakulteta u Beču neposredno prije Prvog svjetskog rata, donijevši odluku da se ovdje izgradi lječilište, ali zbog rata to se nije dogodilo.

Pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu Nin je 1960. upisan kao talasoterapijsko lječilišno mjesto i nalazište morskog peloida u sjevernoj Dalmaciji, a Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proveo je ispitivanja peloidnih nalazišta u Ninskoj laguni 1968. i 1988. Upravo su izuzetno velike količine peloida i posebna mikroklimatska obilježja Ninske lagune omogućili pokretanje organizirane terapije 1965. godine, a od onda do danas nekoliko tisuća ljudi je prošlo ovu terapiju blatom koje se uvijek svježe stavlja na tijelo, a sastoji se od humusa i minerala nastalih raspadom raznih biljaka kroz višestoljetni proces miješanja slatke vode i slanog mora u plitkoj laguni.

Foto: TZ Nin - Ivo Pervan

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije