Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Placebo lijekovi imaju i fizički učinak na pacijente

Dokazano je da placebo lijekovi mogu pomoći pri olakšanju boli i slično, pregled nekoliko studija pokazao je da zaista fizički liječe.
21. veljače 2010. u 18:33 3 komentara 23 prikaza
aspirin

Placebo učinak postiže se, poznato je, lijekom koji u biti niti ne predstavlja lijek, odnosno ne liječi bolest ili bol zbog koje se uzima, ali svejedno donosi olakšanje osobi koja ga uzima. No, čini se da ovaj učinak nije samo "psihološki", jer jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje placebo lijeka ima čak i biološki učinak na tijelo, odnosno da dovodi i do fizičkih promjena.

Pregled nekoliko studija objavljen je u britanskom medicinskom časopisu Lancet, a međunarodni su se stručnjaci složili da nije stvar u lijekovima, odnosno da nisu placebo lijekovi ti koji dovode fizički vidljivih rezultata, nego vjerovanje osobe da će joj lijek pomoći dovodi do olakšanja, te čini i svojevrsnog liječenja.

Znanstvenici koji su donijeli pregled studija istaknuli su posebno istraživanje tijekom kojeg su dobrovoljci s Parkinsonovom bolesti uzimali placebo lijekove, a njihov je mozak kao rezultat ispuštao dopamin, kemikaliju koja potiče dobro raspoloženje, a dogodile su se i druge značajne promjene u mozgu.

- Kad mislite da uzimate lijek koji pomaže vaš će mozak reagirati kao da mu je lakše. No, još uvijek ne znamo kako se misao da će vam biti bolje točno pretvara u nešto što se uistinu događa u mozgu - kaže Walter Brown, psihijatar na Sveučilištu Brown.

Kod nekih pacijenata koji su bili anksiozni ili depresivni, placebo lijekovi su imali gotovo jednak učinak kao i pravi lijekovi. No, kad bi liječnici rekli pacijentima da dobivaju placebo lijekove, velika je vjerojatnost da učinak ne bi bio jednak.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • ▄▀▄▀:

    Ova je informacija stara 2 mjeseca Dakle u prosincu 2009. se ovo moglo pročitati na engleskim i njemačkim portalima Zar vjesti tako BRZO putuju do Hrvatske?

  • -obrisani-:

    Lijekovi ionako ne liječe. Možda tek ublažuju posljedice (uz istovremeno nanošenje štete ukupnom organizmu), ali ono što doista liječi jest organizam sam. Tomu je dokaz upravo taj placebo efekt. Smanjenje unošenja otrova iz hrane i pića (industrijske) u organizam, pijenje ... prikaži još! čiste izvorske vode, hranjenje s prirodnom hranom, čistoća misli i optimizam su najbolji čuvari imuniteta - našeg štita protiv svih bolesti. Bol je poput alarma, a tableta protiv boli je kao da čekićem razbijamo alarm umjesto da otklonimo uzrok alarma. Medicina je napredovala tehnološki i spašava mnoge živote zahvaljujući tehnologiji. Lijekovi su naličje našeg načina života (radit ću što me volja, mislit ću što hoću, jest ću što hoću, a onda ću popiti tabletu - filozofija).

  • doktorica:

    drMilinović će tako uštedjeti na lijekovima a i HZZO,a ne da troši veliki novac na skupe lijekove.Ako mu ljudi vjeruju svi će se izlječiti \"u hodu\".