Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
male tajne...

Slastičari otkrili: 'Uz ove će savjete pita od jabuka baš svaki put savršeno ispasti!'

Instagram/@cafeboulevard_tallin
16.09.2022.
u 07:00

“Često u pitu stavljam i šest do sedam sorti jabuka; neke daju slatkoću, neke oporost, jedne nadjev čine gušćim, a druge ga malo prorijede...", kaže autorica kulinarskih knjiga Kate McDermott.

Iako pečenje pite od jabuka mnogima može zvučati jednostavnom odabir pogrešne sorte jabuke može potpuno uništiti inače izvrsnu pitu. Naime različite se sorte jabuke značajno razlikuju u okusu i u teksturi, što itekako utječe na jela s njima, posebno pite.

Ako nemate ideju koje odabrati, nekoliko je vrhunskih pekara poznatih po svojim pitama otkrilo koje sorte oni koriste i zašto, a podijelili su i par savjeta za pečenje koji će desert podići na potpuno novu razinu.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6

Nemojte se vezati samo za jednu sortu...

Svi se pekari i slastičari slažu u jednom; za najbolju je pitu najpametnije koristiti više vrsta jabuke.

“Često u pitu stavljam i šest do sedam sorti jabuka; neke daju slatkoću, neke oporost, jedne nadjev čine gušćim, a druge ga malo prorijede...", rekla je za Huff Post Kate McDermott, autorica knjige "Pie Camp. Each bite is a flavor adventure" ("Kamp pita. Svaki zalogaj je avantura okusa").

Koje su najbolje jabuke za pitu?

Iako nekima užitak pruža i eksperimentiranje s različitim vrstama, mnogi će se radije držati provjerenog i koristiti jabuke za koje je poznato da su dobre za nadjev pite.

vrstama regije može dokazati vrlo radosno i ukusno poduzeće. Ali neke su jabuke poznate da se spektakularno izvode u obliku pita.

Ovdje ćemo raspravljati o pet najboljih jabuka za kolač, uključujući i ono što ih čini tako prikladnim za pečenje u savršeno prljavoj kore. To je velika referenca prije nego što zaliha svoje ostava za projekt pečenja pada!

1. Granny Smith 

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jabuka ima naglašeno kiselkast okus. To je hrskava jabuka, tvrde, sočne i svijetle unutrašnjosti koja s vremenom postaje mekša.

Odlična je svježa, u voćnim salatama i u pitama u kojima će sa svojom kiselosti malo 'ubiti' slatkoću, a prednost joj je i što joj tekstura i kad se ispeče ostaje čvrsta.

2. Newtown Pippin 

- Ove su jabuke posebno dobre za pite, a premda izgledom mogu podsjećati na Granny Smith, imaju puno suptilniji okus i tekuću teksturu, no taman dovoljno čvrstu da zadrže svoj oblik i u pečenju - kaže Ken Haedrich, autor bloga "The Pie Academy".

"Ove će jabuke pitama dodati pikantnost pa okusom neće podsjećati na klasični kolač od jabuke". na vašu pita, bez da je previše kolač.

3. Honeycrisp 

Crvene sa žutim i zelenim tonovima, Honeycrisp jabuke postoje tek od 2017. godine kad su uzgojene križanjem dvije vrste, a vrlo su brzo postale popularne među voćarima i kupcima.

- Vrlo su hrskave, relativno čvrste, i imaju dobar odnos slatkoće i oporosti, te su vrlo sočne -  slažu se autorica knjige ”The Essential Pie Book” Saura Kline i autorica Jenell Parsons.

Evo što još savjetuju za savršenu pitu od jabuka:

  • Bez obzira koju vrstu jabuke odaberete, pazite da nisu nagnječene jer će brzo postati kašaste što nije poželjno za izradu pite.
  • Naborana kora znači da je jabuka stara i da bi ju je bolje koristiti za izradu maslaca od jabuka nego pite
  • Odličan su izbor začina za pite od jabuke cimet i muškatni oraščić, a možete dodati i kardamom, piment, đumbir i klinčiće.
  • Nemojte pretjerati sa cimetom koji je vrlo jak i može okusom 'nadjačati' jabuku koja bi se trebala najviše isticati.
  • Nadjevu od jabuke dodajte i neko,liko kruški; one će podići ovaj desert, a bez da se okusom previše ističu
  • Nemojte guliti kožicu; većina ih postane mekana tijekom pečenja i dodaje piti poseban okus
  • Jabuke režite na jako tanke kriške jer tako čine najurednije slojeve i ravnomjernije će se ispeći

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije