Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

Ovo je gore čak i od pretilosti

Trbuh
Foto: Thinkstock
10.11.2015.
u 21:39

Znanstvenici su otkrili kako osobe normalne težine, a s masnim naslagama u predjelu trbuha imaju manje šanse za dulji život od onih koji se bore s prekomjernom težinom, čak i pretilošću

''Šlaufi'' na trbuhu gori su čak i od pretilosti, pokazuje novo istraživanje. U studiji u kojoj su sudjelovale 15.184 osobe u SAD-u, prosječne dobi od 45 godina, znanstvenici su otkrili kako osobe normalne težine, a s masnim naslagama u predjelu trbuha imaju manje šanse za dulji život od onih koji se bore s prekomjernom težinom, čak i pretilošću.

Istraživanje je objavljeno u časopisu ''Annals of Internal Medicine'' i pokazuje kako su muškarci u razdoblju od 14 godina, a koji su bili normalne težine ali sa ''šlaufima'' na trbuhu dva puta više umirali od onih koji su bili pretili prema tjelesnom indeksu mase.

Žene imaju malo veće šanse za preživljavanje pa je kod njih vjerojatnost da će umrijeti mlade 40 posto.

Masne naslage na trbuhu povezane su s akumulacijom masnog tkiva oko organa, što onda dovodi do povećanja šećera u krivi i rizika od dijabetesa, visoke razine kolesterola te raznih upala.

– Naše istraživanje pokazuje da osobe s normalnom težinom trebaju biti važna ciljana populacija za promjene u životnom stilu i druge preventivne strategije – rekao je dr. Francisco Lopez-Jiminez, voditelj istraživanja.

>> 10 namirnica uz koje ćete izgubiti masne naslage oko trbuha

Komentara 16

DU
Deleted user
21:59 10.11.2015.

Eto prema ovom članku pretili ljudi nemaju masne naslage u predjelu trbuha :)

Avatar Semper5
Semper5
23:28 10.11.2015.

Bože dragi kakva budalaština od članka.

AL
Alberti
22:09 10.11.2015.

Koja je sansa da lupis ovakvu glupost i ostanes ziv, to mene zanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije