Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Ove namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču: Može biti opasno!

Shutterstock
05.03.2024.
u 07:00

Iako se većina hrane može bez problema mjesecima čuvati u zamrzivaču, postoje iznimke koje se ne smiju zamrzavati

Ako ste ponovno previše skuhali, zamrzavanje je najbolje rješenje. Tako ne morate baciti ostatke hrane, a uvijek možete nešto spontano pojesti. Unatoč tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač, piše Delish. 

Tikvice, rajčica i krastavac: Bilo koje voće i povrće s visokim udjelom vode ne smije se zamrzavati. Rezultat je puno leda zbog kojeg tikvice, rajčica ili krastavac postanu gnjecavi kad se odmrznu. Povrće se čuva u svježoj vrećici u hladnjaku i trajat će nekoliko dana. Usitnjavajte ga tek prije konzumiranja. Tikvice, rajčica i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire. 

VEZANI ČLANCI:

Mliječni proizvodi: Ako za kuhanje često koristite namirnice poput jogurta, majoneze, svježeg sira ili kiselog vrhnja, sve možete bez problema zamrznuti. Međutim, ako sastojke želite jesti pojedinačno, trebali bi biti svježi. Naime, kad se mliječni proizvodi zamrznu, taloži se voda, koja mijenja konzistenciju pa više ne izgledaju tako privlačno. Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suh. Prije zamrzavanja tvrdi sir treba naribati.

Sirovi krumpir: Čim se sirovi krumpir zamrzne, unutra se stvaraju mali kristali leda. Omekšavaju krumpir kad se otopi i čine ga kašastim. Kuhani krumpir lakše je zamrznuti, ali ipak odmrzavanjem postaje malo mekši. Najbolje je krumpir čuvati u papirnatoj vrećici na suhom i tamnom mjestu (npr. u kuhinjskom ormariću). Tako može stajati nekoliko tjedana.

GALERIJA: Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su! 

1/8

Jaja: Sirovi bjelanjci i žumanjci, tj. tekućine u jajetu, šire se kada se zamrznu te uzrokuju pucanje ljuske. Kada se pomiješaju, jaja polako trune te ostavlja vrlo neugodan miris. Kuhana jaja također su neprikladna za zamrzavanje jer razvijaju gumastu konzistenciju. Dakle, jela koja sadrže kuhana jaja treba jesti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač. 

Namirnice koje sadrže puno masnoće: Mljeveno meso, kobasice, meso s roštilja ili masnu ribu možete bez problema zamrznuti, ali svejedno trebate obratiti pažnju na datum do kad je određenu namirnicu dobro upotrijebiti. Naime, masnoća se može užegnuti i u zamrzivaču. Ako su se bakterije već stvorile, nastavit će se razmnožavati nakon odmrzavanja.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
07:55 05.03.2024.

nekada su sve ovo nase bake govorile svojim kcerima i unucima. danas imamo google i ove nadri novinare (prevoditelje)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije