Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Ovako je izgledala knjiga bontona iz 1963. Neka pravila danas zvuče smiješno, evo što se sve promijenilo

Shutterstock
07.09.2020.
u 11:40

Jasno su naglašena pravila ponašanja muškaraca i žena u raznim situacijama - što se od toga danas još uopće poštuje?

Branko Ivković autor je knjige "Ilustrirani bonton" još iz 1963. godine. Na stranicama je otisnuto bezbroj savjeta i pravila, a neki od njih danas zvuče zaista bizarno i nitko ih više ne poštuje. 

Jedna od prvih stvari koju napominje je zijevanje, odnosno pravilo da bi se te navike trebalo suzdržati u društvu. Ako baš nikako ne možete, onda savjetuje stavljanje ruke preko usta, ali čak i kada ste sami kod kuće. 

Kada je u pitanju higijena, Ivković tvrdi da se na sapunu ne bi trebalo štedjeti: "Sva nastojanja da se čovjek ponaša prema propisima bontona, svi dobro proučeni i provedeni propisi bit će uzaludni ako društvo u kojem izvodite svoju bontonsku ekshibiciju već pri prvom vašem koraku, na primjer, osjeti miris znoja. Ili, vidi da vam nokti nisu čisti. ili da ste uši 'zaboravili' oprati", duhovito je objasnio i dodao da bi se muškarci trebali brijati svakodnevno. 

U knjizi su se našli i savjeti za situaciju u kojoj se netko nenajavljeno pojavi kod vas doma. Iako dolazak nekome u goste bez najave ili poziva krši sva pravila lijepog ponašanja, autor kaže da takvu osobu trebamo dočekati srdačno, ljubazno i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Možda ste već pripremili aktivnosti u kojima ćete uživati te večeri, obukli ste pidžamu i opustili se, ali trebate lijepo ugostiti onog koji je tu idilu pokvario zvonom na vratima.

Ono što danas ne bi više 'prolazilo' tako jednostavno su savjeti vezani za žene i pravila kako bi se one trebale ponašati. Primjerice, piše kako nije pristojno da žena po kući hoda s viklerima na glavi, kao ni s neurednom i nepočešljanom kosom. Savjetuje im se redovit odlazak frizeru. Još jedna stvar, koja se danas smatra diskriminirajućom glasi: "Svaki bolji restoran ili kavanu mogu žene i same posjećivati. Ako ne nađu slobodan stol, preporučuje se da potraže mjesto kod stoja gdje već sjedi žena ili bračni par i - ako im nije stalo do avantura - neka ne sjedaju uz stol gdje već sjedi sam muškarac."

Kruh u Hrvatskoj skuplji je nego u Njemačkoj: Iznad smo europskog prosjeka!

Detaljno je i opširno opisano kako bi trebalo izgledati jedan spoj, odnosno ponašanje tijekom njega. Prvo, ako muškarac ženu želi iznenaditi cvijećem, ono mora biti isključivo rezano - nikako u posudi - to su smjele darivati jedino žene jedna drugoj.

Na temu ponašanja u restoranu tijekom jednog takvog izlaska autor je imao puno toga za naglasiti. Muškarac ulazi prvi, žena iza njega. Zašto je to tako objasnio je u jednoj rečenici. "Kavane, gostionice, restorani su u ovom slučaju nepoznato, neotkriveno područje, gdje u teoriji, a ponekad i u praksi, vrebaju razne opasnosti ili neugodne situacije, i muškarcu je dužnost i zadatak da 'krči' put i bude zaštitnik od neugodnosti".

Kod naručivanja hrane, ako žena prepusti muškarcu da odabere što će oni jesti, on nikako ne bi trebao izabrati neko jednostavno jelo poput kajgane ili variva. Ipak, ako ona sama odabere nešto takvo, onda bi se i on trebao držati te jednostavne kategorije, a ne naručiti nešto obilno i skupo. Ono što će popiti uz jelo bira isključivo muškarac, iako se može kratko posavjetovati sa ženom. Sve u čemu su odlučili uživati konobaru govori također on. Kada hrana stigne za stol žena je ta koja prva počinje jesti, a na kraju svega plaća muškarac. Od tog pravila moglo se ponekad odstupiti, pa bi se jelo platilo po pola, ali to se nikako nije smjelo odvijati unutar restorana, već bi račun podmirio muškarac, a razliku bi riješili nakon što napuste lokal.

Tijekom šetnje ulicom muškarci bi trebali ženi prepustiti mjesto sa svoje desne strane, a izuzetak je situacija u kojoj bi muškarac trebao zaštiti ženu, a to može jedino ako ona hoda s njegove lijeve strane. Na primjer, ako se nađu uz kolnik prepun automobila, a žena bi hodala uz rub pločnika - u takvim situacijama se pravilo 'desne strane' po bontonu moglo prekršiti jer je ženina sigurnost bila u pitanju.

Jedna stvar koja se danas više sigurno ne poštuje odnosi se na kućne zabave. Naime, prije 57 godina muškarac je bio dužan otplesati po jedan ples sa svakom ženskom osobom bez obzira na godine i izgled. "Davanje prednosti jednoj gošći predstavlja uvredu za sve ostale. Prednost pred svima ostalima ima jedino domaćica".

Knjiga, čije je prvo izdanje izašlo u Zagrebu, otisnuta je u 15 000 primjeraka, a napisana je u tematskim poglavljima kako bi ljudi točno znali kako se ponašati u određenoj situaciji, piše 24 sata.

Ključne riječi

Komentara 3

NA
navijeke
12:28 07.09.2020.

"Tijekom šetnje ulicom muškarci bi trebali ženi prepustiti mjesto SA svoje desne strane, a izuzetak je situacija u kojoj bi muškarac trebao ZAŠTITI ženu, a to može jedino ako ona hoda s njegove lijeve strane." Nekad davno, dok je Večernjak bila ugledna tiskovina, osnovni uvjet za dobijanje posla bila je pismenost. A lektori su bili cijenjeni.

ZA
zadar1
12:44 07.09.2020.

dobra stara vremena.....

Avatar Mister No
Mister No
12:22 07.09.2020.

Veljača molim komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije