Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ovakav krumpir može biti otrovan, izbjegavajte ga!

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji postoji u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru
25. veljače 2019. u 12:40 14085 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.

pomaže Grejp, jabuke... Ako želite smršavjeti na popis stavite ovih devet vrsta voća

 

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

 | Autor : Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje.

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

nevjerojatno Američke perilice peru odjeću samo 25 minuta, a iznenadit će vas zašto je to tako

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.

Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

U videu pogledajte kako se spravljaju najbolje krafne u Zagrebu u slastičarnici Princess

 

 

 

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas