Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Metalna elegancija

Otmjeni kućni metalci, profinjeni poput čipke i cvjetnih latica

hm (1)
Foto: Arhiva VL
1/11
26.10.2011.
u 10:48

Metalna je ponuda za opremanje doma "nema da nema", od ekstravagantnog namještaja do otirača

U dizajnu namještaja i dekora, srebrnasti metalik izgled utjelovljenje je bezvremenske elegancije – upravo zato sjajno se uklapa u sve stilove uređenja prostora. Naizgled "sirov" metal bez boje lijep je u svakom izdanju, od raskošnog s retro "štihom" do posve minimalističkog i futurističkog.

Za visoki sjaj i bolju otpornost, kućni "metalci" često se kromiraju, a laserskim rezanjem nastaju kreacije fine poput čipke: grančice, lišće, cvijeće... Glasovit je primjer metalne "čipke" stolaca od nehrđajućeg čelika Miss Lacy koju je slavni Philippe Starck dizajnirao za Driade, a ugođaj gotovo bestežinske lakoće postigao je Nendo s vješalicom Tuta koju proizvodi Cappellini.

Dizajnerskim rješenjem koje Hiroki Takada potpisuje za Panzeri, luster Floral naizgled je krhki cvijet od aluminijskih latica. Koliko čvrst i hladan metal istodobno može biti podatan i živahan, pokazuju i nesvakidašnji Selettijevi željezni otirači Iron Mat.

Posebna su priča tanke rešetkaste kreacije poput stolca Diamond Chair koji se smatra klasikom suvremenog dizajna. Diamond Chair osmislio je poznati umjetnik Harry Bertoia, koji je 1952. godine za Knoll dizajnirao kolekciju namještaja žičanih konstrukcija.

Krasna je "rešetka" i Arperova stolica Leaf, nastala u dizajnerskom studiju Lievore Altherr Molina. U stolici Leaf šipke ocrtavaju strukturu lista. Metalno lišće "uzgaja" i Eva Solo, poznati danski proizvođač kućnih potrepština i dekora od nehrđajućeg čelika. U "lisnatim" zdjelama Eva Solo lijepo se mogu složiti jesenski plodovi.

Od metala nastaju i "otkvačeni" stolići poput rupičastoga Cheese (Sir) dizajnerice Paole Navone. Metalik površine omiljene su i na kućanskim uređajima koji tako dobivaju osobitu eleganciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije