Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANOST Uspjeh hrvatskih znanstvenika nakon višegodišnjih istraživanja naših otočana

Otkriven gen krivac za giht

geni.jpg
import
12.03.2008.
u 21:23

Hrvatska i Split slave rezultat otkrića novoga gena prof. dr. sc. Igora Rudana. Novootkriveni gen SLC2A9 odgovoran je za kontrolu mokraćne kiseline u krvi i utječe na razvoj gihta, česte upalne bolesti zglobova. Na otkriće je prijavljen i patent, što radi svaka pametna država, kazao je dr. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prilikom jučerašnjeg predstavljanja vrijednoga znanstvenog otkrića.

Rezultat je to višegodišnjih istraživanja na izoliranim otočnim populacijama. Od 2001. do 2008. godine hrvatski znanstvenici u istraživanje su uključili više od tri tisuće stanovnika Visa, Suska, Mljeta, Lastova, Korčule i Raba, a otkriće je potom potvrđeno na više od 11.000 ispitanika iz Njemačke i Velike Britanije. Rezultate rada hrvatskih znanstvenika objavio je prije tri dana prestižni svjetski znanstveni časopis Nature Genetics, a posebna je vrijednost otkrića to što je ostvareno u području koje je vodeći časopis, Science, proglasio područjem najvećeg prodora svjetske znanosti u prošloj godini. 

10001 Dalmatinac
- Velika je utrka u svijetu za pronalazak gena u podlozi ljudskih bolesti, na projektu je šest godina uporno radilo 20 ljudi  istaknuo je prof. dr. Igor Rudan. Dodavši kako su hrvatski znanstvenici postali konkurentni zbog pametna pristupa, najavio je daljna istraživanja, a projekt popularno nazvan "10001 Dalmatinac" uključit će još nekoliko tisuća ispitanika.

Najavio je nove vrhunske rezultate svoje grupe mladih znanstvenika u području razumijevanja genetičke kontrole razina masnoća u krvi, mehanizma zgrušavanja krvi te prve uvide o utjecajima gena na ljudsko pamćenje i ponašanje. Ističući kako je otkriće brend splitskoga Medicinskog fakulteta, ministar Primorac ekipi dr. Rudana predao je nagradu od 100.000 kuna i obećao dva znanstvena novaka.

Prof. dr. Ana Marušić, predsjednica Upravnog odbora, predstavila je novoosnovani Hrvatski centar za globalno zdravlje, koji će biti znanstveni centar u sklopu splitskoga Medicinskog fakulteta.

Doktorski studij
- Voditelj mu je prof. dr. Igor Rudan, a glavna je zadaća centra uključivanje hrvatske biomedicinske znanosti i medicinske struke u globalne trendove.

 Namjera je osnivača stvaranje vrhunske znanstvene institucije koja će postati središte međunarodne suradnje i komunikacije između Hrvatske i svijeta, a cilj je i otvaranje doktorskog studija. Ustrojen je u pet radnih grupa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije